ERDON Országos hírek

2012.10.08. 12:02

Borbély: az alternatív küszöb emlegetése megzavarja a magyar választókat

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke, Borbély László úgy véli, hogy az RMDSZ-szel versenyző erdélyi magyar pártok megzavarják a magyar választókat az alternatív választási küszöb emlegetésével.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke, Borbély László úgy véli, hogy az RMDSZ-szel versenyző erdélyi magyar pártok megzavarják a magyar választókat az alternatív választási küszöb emlegetésével.

 

 

Borbély László az Erdélyi Magyar Televízió Többszemközt című műsorában elmondta: a júniusi helyhatósági választások után - amelyen az RMDSZ a magyar szavazatok 87 százalékát szerezte meg - az RMDSZ elvárta volna, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) megkeressék, megállapodjanak a közös célokban, és felhatalmazzák a szövetséget ezek képviseletére.

A péntek esti televíziós interjú kivonatát az RMDSZ juttatta el vasárnapi hírlevelében az MTI-hez.

Borbély László szerint a legújabb közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy az erdélyi magyar versenypártoknak jelenleg még olyan támogatottságuk sincsen, mint az önkormányzati választások előtt. Az alelnök ezt azzal magyarázta, hogy az EMNP és az MPP "nem voltak képesek alternatívát felmutatni, a magyar választók pedig tudják azt, hogy baj esetén az RMDSZ az egyetlen szervezet, amely megvédi őket".

Az RMDSZ politikai alelnöke arra figyelmeztetett, nem szabadna játszani az olyan fogalmakkal, mint a hat képviselői és három szenátori választókerület megnyerésével teljesíthető alternatív küszöb. A magyarságnak ugyanis nem az az érdeke, hogy elérje az alternatív küszöböt, hanem az, hogy 6, 6,5 százalékos képviseletet biztosítson a román parlamentben.

"Ha Toró Tibornak nem ez az érdeke, akkor ezt mondja ki, vagy hagyja ezt az alternatív küszöböt, felejtse el, mert ez egy szegénységi bizonyítvány" - szögezte le az RMDSZ politikai alelnöke.

Toró T. Tibor korábban azt közölte, hogy pártja az alternatív küszöb teljesítésével kíván parlamenti mandátumokhoz jutni. Toró szerint az RMDSZ vezetői tudatosan félretájékoztatják az erdélyi magyar választókat, amikor azt állítják, hogy a törvény többféleképpen értelmezhető, és nem biztos, hogy az alternatív küszöb teljesítésével parlamentbe jutó párt a megszerzett szavazatok arányában részesül a mandátumokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!