ERDON Országos hírek

2010.03.09. 14:19

Fitch - Kelet-Európa: már fény az alagút végén, várhatóan nem késik az euró

<p>Kelet-Európában már "látszik a fény az alagút végén", és a térség egészében az idén ismét gazdasági növekedés lesz - hangzott el a Fitch Ratings kedden Londonban rendezett éves helyzetértékelő konferenciáján. A cég szakértői szerint a görögországi fejlemények várhatóan nem okoznak érdemi késést az euróövezet bővítésében az eddig valószínűsített menetrendhez képest.</p>

Edward Parker, a legnagyobb európai hitelminősítő térségi szuverén besorolásokért felelős igazgatója a feltörekvő Európáról tartott előadásában arra emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt a Kelet-Európával kapcsolatban emlegetett kockázatok közé tartozott a pénzügyi szektorok rendszerszintű válsága, az árfolyamrendszerek összeomlása és a  szuverén adósságtörlesztés széleskörű leállása. Mára ezek a félelmek nagyrészt elenyésztek, és "a kontinens más térségei kerültek reflektorfénybe" - tette hozzá, utalva a kelet-európainál sok esetben rosszabb nyugat-európai adósságmutatókra. Parker szerint a helyzet változását a feltörekvő európai adósok besorolásának  stabilizálódása is tükrözi.

A Fitch Ratings 2008 második felében összesen 12, 2009 első felében összesen öt fokozatnyi szuverén adósosztályzati visszaminősítést hajtott végre Kelet-Európában. A cég a tavalyi év második felében azonban már csak két fokozattal rontotta a térségi államadósok adóskockázati besorolásait, és ezt két fokozatnyi felminősítés ellenételezte - mondta a Fitch besorolási igazgatója. Mindeközben az osztályzati kilátások egyenlege is javult: 2009 közepe óta a Fitch hat kelet-európai és egykori szovjet térségi szuverén adós - Oroszország, Grúzia, Kazahsztán, Észtország, Litvánia és Románia -  besorolásainak kilátását javította vissza leminősítés lehetőségére utaló negatívról stabilra. Az osztályzati kilátások teljes mérlege azonban változatlanul negatív, vagyis még több a negatív kilátású térségi adósosztályzat, mint a stabil vagy pozitív, ami jelzi, hogy a Fitch Ratings továbbra is lát rövid távú, lefelé ható kockázatokat  a térség számos országában - mondta Parker.

A változatlanul negatív kilátáson tartott országok között van Magyarország, amelyet a Fitch Ratings közepes befektetői "BBB" adósosztályzattal listáz. Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor s azonban már tavaly visszajavította negatívról stabilra a nála "BBB mínusz" szintű magyar kilátását, a magyar kormány költségvetési konszolidációs erőfeszítéseinek eredményeire hivatkozva. A keddi londoni Fitch-konferencián Parker kiemelte a térség külső fizetési pozíciójának "rendkívül figyelemreméltó" javulását. A példák között említette Lettországot, ahol a hitelminősítő becslései szerint a hazai össztermék (GDP) arányában mért folyómérleg-egyenleg a 2007-ben mért 23 százalékos hiány után tavaly már 9 százalékos többlettel zárt. Ennek a kiigazítási folyamatnak azonban a nagyon meredek recesszió volt az ára. A Fitch becslése szerint Kelet-Európa gazdasági teljesítménye tavaly átlagosan 6 százalékkal zuhant, miközben a többi feltörekvő térségé összességében növekedett. Az idén azonban várhatóan valamivel 3 százalék feletti ütemben növekszik a kelet-európai GDP is, jóllehet ennek egy részét bázishatások adják, és a Fitch Ratings nem számít arra, hogy a térségi növekedés üteme belátható időn belül visszatér a pénzügyi válság előtti időszakban mért szintekre - mondta Parker.

A görög pénzügyi válság kelet-európai járványveszélyét mérsékeltnek nevezte, kijelentette ugyanakkor: megvan a kockázata annak, hogy az euróövezeti döntéshozók a görög fejlemények miatt "kissé konzervatívabbá válnak" az euróövezeti tagjelölt országok által végrehajtott kiigazítások fenntarthatóságának megítélésében. A Fitch Ratings alapeseti várakozása azonban továbbra is az, hogy ha valamely tagjelölt ország teljesíti a maastrichti csatlakozási feltételeket, azt fel is veszik az euróövezetbe - mondta Parker. Hozzátette: a cég arra számít, hogy Észtország jövőre a valutaunió tagja lesz.

Az MTI kérdésére, hogy a hitelminősítő mindezzel együtt milyen esélyt ad egy jelentősebb késedelemnek az euróövezeti bővítésben a görög helyzet valamely kedvezőtlen fordulata esetén, Parker azt mondta: a Fitch Ratings a jövőre várt észt csatlakozás után - a többi tagjelölt ország költségvetési helyzete alapján - mindenképpen számít egy hosszabb bővítési szünetre, és 2014 előtt nem valószínűsíti újabb országok felvételét a valutaunióba. Hozzátette ugyanakkor: az észt felvételi kérelem néhány hónapon belül esedékes elbírálásának eredménye kulcsfontosságú lesz az uniós hatóságok hozzáállásának megítélésében. Ha Észtország felvétele késne, az a térség egésze szempontjából negatív jelzés lenne - mondta a Fitch Ratings feltörekvő európai besorolásokért felelős igazgatója Edward Parker.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!