ERDON Országos hírek

2008.10.09. 14:39

Rizikós hitelek a hazai piacon

<p>Vannak-e biztos és kevésbé biztos bankok, milyen hiteleket érdemes felvenni - kérdeztük többek között Florica Floruiutól a Román Nemzeti Bank Bihar megyei fiókjának igazgatójától.</p>

A hazai törvények szerint a Román Nemzeti Bank betétbiztosítási alapot biztosít minden hazai bank részére, mondta az igazgató. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos értékig — ez jelenelg 20 ezer euró, de úgy néz ki, hogy hamarosan 50 ezer euró lesz — a jegybank biztosítja a betétek visszafizetését csőd esetén. Azok a bankok viszont, melyek nem hazai jogi személyek, kivételt képeznek. Mint megtudtuk, Bihar megyében az Italo Romena, valamint az Ing Bank van ebben a helyzetben: előbbi Olaszország, utóbbi pedig Hollandia törvényei alá esik, de ezekben az országokban is van betétbiztosítási alap. Léteznek még az úgynevezett „nem banki pénzügyi intézetek” - például az önsegélyező pénztárak, a zálogházak, a lízingelő cégek, amelyek nem esnek a Román Nemzeti Bank ellenörzése alá, s amelyeknek ebből kifolyólag a jegybank nem nyújt betétbiztosítási alapot.

Nem mindegy

A Román Jegybank által ellenörzött pénzintézetek mind biztosak, viszont „ha valaki egy név nélküli, blokklakásban létesült helyen fekteti be pénzét, vagy onnan vesz fel hitelt, akkor vállalnia kell a következményeket” - mondta az igazgató. Ami pedig a hiteleket illeti: az igazgató óvatosságra int főleg a svájci frankban, euróban felvett hitelek esetén: „Amenniyben a fizetésüket nem valutában kapják, nagyobb rizikónak vetik alá magukat azok, akik ilyen hiteleket választanak”. A hazai bankoknak egyébként „szabad kezük van” abban, hogy megállapítsák kamataikat. Viszont ezt is a piac határozza meg, s ha kedvezőtlen feltételeket biztosítanak, elvesztik klienseiket. Azt, hogy miként alakulnak majd a kamatok, nehéz előre látni, mondta az igazgató. A jegybank sokmindent tart ellenözése alatt, viszont sok olyan gazdasági mutató van, amelyet nem tud szabályozni, főleg akkor, ha a pénzügyi, bérezési politika nem a gazdasági fejlődéssel összhangban halad - tette hozzá.

Mint megtudtuk, a Bihar megyei lakosok is hajlanak arra, hogy fizetőképességüket meghaladóan vegyenek fel bankhiteleket. Ezt az is mutatja, hogy egyre nőnek a tartozásaik: májusban 41, júniusban 46, júliusban pedig 48 millió új lejjel maradtak vissza 30 napot meghaladóan a hitelrészletek visszafizetésével.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!