ERDON Országos hírek

2008.10.09. 13:51

„Nem fenyegeti csődveszély a bankokat”

<p>Bihar megye - A Román Jegybank Bihar megyei fiókjának igazgatója, Florica Floruţiu válaszolt kérdéseinkre.</p>

A bankigazgató óvatosan derülátónak biznyult: nálunk nincs igazi pénzügyi krízis, de túlzott optimizmusra sincs okunk, mondta. Igaz ugyan, hogy a mostanihoz hasonló világméretű pénzügyi válságra nem volt példa a második világháború óta, viszont nálunk a „sokkhatás” nem volt veszélyesen erős. Egyrészt a hazai bankok nem használnak olyan pénzügyi eszközöket, mint a csődbejutott amerikai pénzintézetek, s nem is állnak kapcsolatban azokkal. Másrészt, mint megjegyezte, a 8-9 százalékos gazdasági fejlődés az EU-ban regisztrált egyik legmagasabb aránynak számít.

A valutaárfolyam minden esetre érzékenyen reagált a pénzügyi helyzetre, s ezt a „nagyvonalú bérezési ígéretek” tovább hangsúlyozták. A gazdasági mutatók nem elégségesek ekkora méretű béremeléshez, s ez az infláció növekedéséhez vezethet. Mindazonáltal, ahogyan azt Nicolae Cinteza, a Román Nemzeti Bank felügyeleti igazgatóságának vezetője nyilatkozta, a helyi igazgató szerint sincs ok pánikra, és fölösleges kivennünk a bankokból megtakarított pénzünket. „A RománNemzeti Bank nap mint nap figyelemmel követi a hazai bankok helyzetét, és egyiket sem fenyegeti a csődbejutás veszélye. Viszont ha mindenki egyszerre akarja kivenni a pénzét, az pillanatnyi nehézséget okozhat, ami természetes” — mondta.

Nem bocsátkozott becslésekbe az igazgató azzal kapcsolatban, hogy nő-e a közeljövőben a Jegybank által megállapított, jelenleg 10,25 százalékos alapkamat, azt viszont elmondta: a kamat emelése az egyik módja az infláció fékentartásának, s a Jegybank egyik célja pont az, hogy az árakat stabilan tartsa. Elengedhetetlen, hogy az infláció lényegesen csökkenjen ahhoz, hogy 2014-ben Romániában is bevezessék az eurót, mint általános fizetőeszközt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!