Erdon - Nemzetkozi

2017.06.22. 18:33

Ingázók: költözik az Európai Parlament?

Nem. Legalábbis egyhamar nem. Pedig szeretne két székhely (Brüsszel és Strasbourg), és az ezzel járó hatalmas és költséges havi ingázás helyett egyet. Ennek is utánajártunk Strasbourg-ban, a MIDAS újságíró-szervezettel tett látogatásunk alkalmával.

Nem. Legalábbis egyhamar nem. Pedig szeretne két székhely (Brüsszel és Strasbourg), és az ezzel járó hatalmas és költséges havi ingázás helyett egyet. Ennek is utánajártunk Strasbourg-ban, a MIDAS újságíró-szervezettel tett látogatásunk alkalmával.Egyre többen szeretnék az érintettek közül, hogy vége legyen az ingázásnak: jelenleg (és már hosszú ideje) ugyanis minden hónapba utazgatnak az EU, és ezen belül az Európai Parlament két székhelye, azaz Brüsszel és Strasbourg között nemcsak a képviselők, hanem a hatalmas stábok és tonnányi dokumentumok is. Egységesítik-e végül az Európai Parlament székhelyét, azaz bezárják-e a Strasbourg-ban lévőt? Ennek is utánanéztünk, amikor június 12–15. között a MIDAS nemzetközi újságíró-szervezet meghívására egy küldöttséggel Strasbourg-ban jártunk. És úgy néz ki, minden az „összeköltözés” felé halad. Csak nagyon lassan. Megkérdeztünk pár szakértőt is a franciaországi városban.

Nehézkes

Már hozzászoktak, de igazából mindig kényelmetlenség: éppen az Európai Parlament strasbourg-i plenáris ülése zajlott, amikor benéztünk oda, ám nem sokkal később, délután már az európai parlamenti képviselők kezdtek elszivárogni. „Épp utazási nap van” – mondta a romániai Winkler Gyula, akivel egy nap alatt harmadszor már úgy futottunk össze, hogy épp a kerekes táskáját húzta maga után, sietve. Sietett a szintén romániai Sógor Csaba is, aki azért Winklerrel együtt még benézett a plenárison kívül a kisebbségi Intergroup-ülésre is. De sürgős lett egy idő után a magyarországi Gál Kingának és Scöhpflin Györgynek is, vagy épp a svéd képviselőnek, Nils Torvaldsnak, aki pont az Intergroup ülését zavarta le, elnökként, majd épp csak pár szót tudtunk váltani vele, mert ő is sietett. Szóval sokszor felbolydul Strasbourg is a költözködés miatt: havonta csak négy napot vannak itt a képviselők, az ülések nagy része Brüsszelben zajlik. Amikor Strasbourg-ba jönnek át, az igazi karaván: persze a többség repülővel jön, de közben több kamion szállítja át a sok tonnányi dokumentumot (igen, papíron is), majd vissza a másik EP-városba. Sőt, valójában az Európai Parlament három székhellyel működik: Brüsszelben van a legtöbb aktivitás, aztán havonta négy nap Strasbourg-ban, ráadásul a titkársága Luxembourgban van. Az Európai Számvevőszék adatai szerint ez a két-, de igazából „háromlakiság” évente 114 millió eurót emészt fel. Persze nem pazarlásból jelöltek meg több székhelyet. Hanem főleg azért, hogy ez is jelképezze az együttműködést, és kötelezze is erre a feleket. Meg igazából amiatt is, hogy a franciák maguknál akarták a székhelyet, aztán végül abba mentek bele, hogy legyen egy náluk is, Strasbourg-ban. (Ráadásul Franciaország épp ebbe a saját területén lévő, de alapvetően német városba tette az EP székhelyét, ahol sokan hódítóknak tartják a franciákat – de ez már másik sztori lenne.)

Változhat

A strasbourg-i EP-székhelyen fogadta küldöttségünket Antonio Tajani európai parlamenti elnök kabinetjének tagja, Markus Warasin is, aki lapunk kérdéseire elmondta: a már kialakult eljárásrenden kívül maga az a legnagyobb akadálya az Európai Parlament egyetlen (brüsszeli) székhelyre való összevonásának, hogy a franciák még mindig ragaszkodnak a „saját” székhelyükhöz, azaz a strasbourg-i aktivitáshoz is. „Ám Macron elnökkel ebben sem kizárt a változás. Többször volt olyan, amikor az EP eldöntötte, hogy nem utazgat, nem megy el Brüsszelből többé. Legutóbb a kilencvenes években volt ilyen időszak. De Franciaország mindig pert indított, és nyert. Úgyhogy utazgatunk, ingázunk tovább. Vannak németek is, akik ellenzik a kétlakiság megszüntetését, de tagállami szinten csak Franciaország. Most azonban az új francia elnök, Macron utalt már arra, hogy elengednék ezt, átadnák az épületet valami más célra, és megszűnne a Strasbourg-ba való hurcolkodás. De nem mondta még ki egyértelműen. Júliusban jön beszédet tartani, akkor majd meglátjuk, mit mond. Vagy ha nem akkor, hát később” – mondta. Amúgy 7000 tagja van az EP személyzetének, akik mindig utazni kényszerülnek, további 20 ember van csak, aki állandóan Strasbourg-ban dolgozik most.

Megkérdeztük később Herbert Dorfmann dél-tiroli EP-képviselőt is, aki az általa vezetett Európai Parlamenti Szövetség székhelyén fogadta delegációnkat. Dorfmann lapunknak elmondta: „Szinte biztos, hogy meg fog szűnni ez az állandó költözködés, és Brüsszel lesz a székhely, Strasbourg kiesik. De, hogy mikor, azt nem tudnom. Még elég messze lehet. Ám a dolgok efelé haladnak.”

Vannak is már újabb konkrétumok. Legutóbb májusban született javaslat, amelynek értelmében Strasbourg-ba helyeznék át a jelenleg Londonban működő, de az Egyesült Királyság uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), cserébe egy helyszínen, Brüsszelben vonnák össze az Európai Parlamentet.

A brüsszeli Politico híroldal értesülései szerint számos EP-képviselő felsorakozott a tervezet mögött. Egyes képviselők úgy vélik, megtörhet immár a francia ellenállás, az EU-párti Emmanuel Macron elnökké választásával közelebb kerülhetne a megoldás. Az is keresztbe tehet a mostani ötletnek, hogy az Európai Gyógyszerügynökség székhelyét más városok, más országok is akarják, így bukhat a megegyezés. Ám lapunknak mind Markus Warasin, mind Herbert Dorfmann azt mondta, ha ez a mostani esetleg nem is jön össze, akkor is újra, meg újra napirendre fog kerülni az összevonás. Ugyanis a legtöbb EP-képviselőnek is kellemetlen Brüsszel mellett a sokkal nehezebben megközelíthető Strasbourg-ba is ingáznia.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!