Erdon - Nemzetkozi

2011.09.08. 14:45

Kompromisszumot remél a lengyel EU-elnökség a román és bolgár Schengen-csatlakozás ügyében

Kompromisszumos megoldást remél az EU soros elnökségét ellátó Lengyelország belügyminisztere a határellenőrzést mellőző schengeni rendszerhez való román, illetve bolgár csatlakozás időzítésében.

Kompromisszumos megoldást remél az EU soros elnökségét ellátó Lengyelország belügyminisztere a határellenőrzést mellőző schengeni rendszerhez való román, illetve bolgár csatlakozás időzítésében.

Jerzy Miller szerdán Brüsszelben az Európai Parlament (EP) egyik rendezvényén úgy vélekedett, hogy az uniós belügyminiszterek szeptember 22-i ülésükön valószínűleg rábólinthatnak a kimunkált kompromisszumra, amelynek tartalmáról közelebbi részleteket nem árult el.

Iránymutató lehet azonban Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter véleménye, amely szerint a két ország fokozatosan válhat részesévé a schengeni rendszernek: az első fázisban a repülőtereken és a vízi közlekedésben szüntetnék meg a határellenőrzést, a második szakaszban pedig a szárazföldi határátkelőhelyeken.

Korábbi tervek szerint a két szóban forgó ország már idén tavasszal csatlakozhatott volna a schengeni övezethez. Az előző télen azonban a helyszíni ellenőrzések azt mutatták ki, hogy Bulgária a török határszakaszon - amely szakasznak a bolgár Schengen-tagság esetén a schengeni övezet kiemelten védett külső határává kell válnia - még nem készült fel teljesen. Mivel pedig az illetékesek egyidejű bolgár és a román csatlakozásra készülnek, Románia önmagában hiába készült fel időben, a bolgárok lemaradása miatt az ő csatlakozásuk is késedelmet szenvedett.

Idén tavasszal, a magyar EU-elnökség alatt azonban Bulgária pótolta a hiányosságokat, és a Pintér Sándor elnökletével megtartott utolsó EU-belügyminiszteri értekezleten, júniusban már kimondták: a technikai követelményeket illetően mindkét jelöltország felkészült a csatlakozásra.

Eközben azonban több nyugat-európai EU-tagország újabb kifogásokat emelt. Németország, Franciaország, Hollandia és mások a szervezett bűnözés és a korrupció túlzott elterjedtségére hivatkozva ellenezték Románia és Bulgária beengedését a schengeni övezetbe. Pintér Sándor júniusban azzal zárta a magyar elnökség Schengen-dossziéját, hogy a tagállamok megvárják az Európai Bizottság júliusban esedékes értékelését Romániáról és Bulgáriáról, majd szeptemberben visszatérnek a csatlakozás kérdésére. Pintér már akkor jelezte, hogy elképzelhető a kétlépcsős csatlakozás: idén a légi és a vízi határokon, jövőre pedig a szárazföldi határátkelőkön szüntetnék meg az ellenőrzést.

A német belügyminiszter mostani nyilatkozata ezt az eshetőséget erősíti. Friedrich szerint a szárazföldi határok megnyitása előtt a két Schengen-jelölt országban "egyértelmű haladásnak kell mutatkoznia a szervezett bűnözés elleni harc terén".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!