ERDON Multimedia

2008.11.10. 11:07

Az internetfüggőséget betegségnek készül minősíteni Kína

<p>Kína szenvedélybetegségnek készül minősíteni az internetfüggőséget, adta hírül hétfőn a China Daily című angol nyelvű kínai állami napilap. Az egészségügy-minisztériumban már készül erről egy diagnosztikai kézikönyv, amelyet jövőre adnának ki. A lap ezt olyan pszichológusokra hivatkozva írta, akik részt vesznek a könyv írásában.</p>

A kézikönyv ahhoz hasonló betegségnek minősíteni az internetfüggőséget, mint az alkoholizmus vagy a játékfüggőség. Ha a kézikönyv megjelenik, akkor Kína lesz a világ első országa, amely betegségnek minősíti a netfüggőséget. Kínában van a világ legnagyobb internetes közössége. Hivatalos adatok szerint 253 millió a száma, és gyorsan növekszik, ahogy a lakossági jövedelmek gyarapodásával összhangban egyre jobban terjed a számítógép-használat.

Augusztusban egy vezető kínai parlamenti képviselő kijelentette hogy a 18 éven aluli internetezők körülbelül 10 százaléka függő. Az InterActiveCorp internetkutató-intézet nemrég végzett kérdőíves felmérése szerint a kínai fiatalok 42 százaléka mondja magát netfüggőnek. Az Egyesült Államokban ugyanez az arány csak 18 százalék.

A pekingi kormány különböző módszerekkel próbálja szabályozni a virágzó internetes játékpiacot, hogy féken tartsa a tizenévesek nethasználatát. Az internetes játékgyártókat például 2006-ban kötelezték arra, hogy a játékosoktól megköveteljék az igazi nevüket és személyi azonosító számukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!