ERDON Helyi sport hírek

2012.01.27. 14:37

Férfi kézilabda: Idegenben nem megy a Polinak

Nem akarja megszakítani a temesváriak eddigi negatív idegenbeli szériáját a Szatmárnémeti VSK, ezért ma is üres zsebbel küldené haza a Poli férfi kézilabdacsapatát. Szombaton viszont nehéz, de nem megvalósíthatatlan feladat a két pont begyűjtése.

Nem akarja megszakítani a temesváriak eddigi negatív idegenbeli szériáját a Szatmárnémeti VSK, ezért ma is üres zsebbel küldené haza a Poli férfi kézilabdacsapatát. Szombaton viszont nehéz, de nem megvalósíthatatlan feladat a két pont begyűjtése.

 

„Meghajolok Palkó János előtt, amennyiben a kézilabdázó fiúk nyerni tudnak szombaton a Temesvári Poli ellen” – mondta legutóbbi sajtótájékoztatóján Fógel László. A Szatmárnémeti VSK elnökének kissé borúlátó szemlélete ebben az esetben nem indokolatlan, ugyanis a Palkó János, Nicolae Istrate edzőpárosnak nagy fejtőrést okozhat majd, hogy a legjobb csapatot tudja felállítani a szombati bajnoki találkozón, amelyről kötelező lenne hozni a két pontot.

Mint ismeretes, Ghiţă Mateaş vakbélműtéten esett át, Silviu Surducan jobb keze gipszben van ujjtőrés miatt, Vass Zoltán pedig vírusos meghűlés miatt ágynak esett. Míg a VSK kerete úgy tűnik, hogy gyengült, a temesváriak csapata ezzel szemben alaposan megerősödött, Nedeljko Vucskovics együttesét ugyanis a szerb Mirko Lalic erősíti téltől. A bánságiak játékoskerete eddig sem volt gyenge, hiszen tapasztalt kézisek, többek között Cristian Fenici, Silviu Băiceanu, Ioan Stan, Călin Hagiu és a VSK korábbi balszélsője, Mihai Timofte öltik magukra a „viola” mezt. Így nem meglepő, hogy az elmúlt fordulóban a címvédő Konstancai HCM csak kínkeservvel tudott nyerni Temesváron 19–21 arányban úgy, hogy az első félidőben csak kilenc gólt tudott dobni a Poli kapujába.

 

Sűrű a mezőny

A szatmáriaknak viszont csak a győzelem az elfogadható eredmény, ugyanis vereség esetén alaposan elszakadhatnak a „mentőövet” jelentő helyezésektől. A VSK jelenleg 9 ponttal a Nemzeti Liga táblázatának 10. helyén áll, míg a Poli 10 egységgel a 9. pozíciót foglalja el. A 11. és 12. helyen álló 7 pontos csapatok, a Kolozsvári U és a Bukaresti CSM vészesen közelednek, ők az osztályzótól menekülnek, de a kieső, 13. pozíciót elfoglaló 7 pontos CSM Ploieşti sem várja karban tett kezekkel a bajnokság második felvonását. Tehát nagyon sűrű az alsóház mezőnye, és bármilyen botlás végzetes lehet. Két rossz emlékű hazai bajnokin már túl van a VSK, nem kell egy harmadik. Mint ismeretes, a Ploieştiet „ajándékponttal” küldtük haza, míg a Bucovina Suceava vesztett meccset fordítva szerzett (a csodával határos módot) két pontot.

A sok rossz hír mellett némi vigaszt jelenthet, hogy az elmúlt bajnokin, a Bákóiak otthonában jó formában játszott Oláh János és Laurenţiu Dinescu, a kapuban is jól teljesített Florin Panazan, Cosmin Liberţ higgadt megoldásaira és góljaira ma is szükség lesz, és játékra jelentkezhet a horvát Davorin Prskalo is, aki eltiltás miatt hagyta ki a moldovai találkozót. Mellettük Ioan Tcaciu, Alexandru Gălan, Paul Sas, Andrei Bejenariu, Florin Mateş, Cosmin Oşvat és az ifik, Cristian Pogyina, Cristian Jurj és Raul Pop azok, akikre számíthat a szakvezetés.

 

Statisztika

A statisztikát tekintve a VSK eddigi öt hazai meccséből kettőt tudott megnyerni, egy találkozó döntetlennel ért véget, a többit elvesztette. Ezzel szemben a temesváriak eddigi összes pontjukat hazai pályán szerezték, ugyanis a bajnokság egyetlen csapata, amely idegenben még nem tudott nyerni, vagy pontot szerezni. Ráadásul a korábbi VSK – Poli meccsek is rendre szatmári győzelemmel értek véget: az elmúlt idényben 28–27–re (azon a meccsen Vass állt a temevári kapuban, Gălan pedig a Polit erősítette, míg Timofte pedig 6 gólt dobott a VSK játékosaként), 2009/2010–ben pedig 33–23 arányban győzőt a Palkó–legénység.

A szombati találkozó egyébként az „őszi idény” utolsó felvonása. A VSK a visszavágók első két fordulójában is hazai pályán játszik majd: a következő hétvégén a konstancaiak látogatnak Szatmárra, majd újabb „élet–halál” harcot fognak vívni a Bukaresti CSM–vel.

A román szövetség tájékoztatása szerint a moreni–i (Dâmboviţa megye) Robert Harabagiu, Silviu Stănescu bírópáros vezeti majd a meccset, Remus Cojocaru pedig megfigyelőként lesz jelen a mérkőzésen, amelyet 17 órától a szatmárnémeti Sportlíceum Ady Endre utcai termében rendeznek.

 

Mérkőzések

Férfi kézilabda, Nemzeti Liga, 13. forduló, szombat: Szatmárnémeti VSK – Temesvári Poli, CSM Ploieşti – Bákói Ştiinţa, Kolozsvári U – Dinamo (13.30 óra, Digi Sport). Vasárnap: Energia Tg. Jiu – Bucovina Suceava, Tordai Potaissa – Székelyudvarhelyi KC, Steaua – Krassó–Szörényi HC (11 óra, Digi Sport). A Konstancai HCM – Bukaresti CSM találkozót a kedvezőtlen időjárás miatt halasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!