ERDON Helyi hírek

2016.09.25. 12:04

Zenei csemege az évadnyitón

A nyári szünet után a Filharmónia szimfonikus zenekarának évadnyitó koncertjén teljesen megtelt a hangversenyterem. Nagyon sokan igényeltük az élő zenét, de a választott műsor is vonzó volt.

A nyári szünet után a Filharmónia szimfonikus zenekarának évadnyitó koncertjén teljesen megtelt a hangversenyterem. Nagyon sokan igényeltük az élő zenét, de a választott műsor is vonzó volt.

Az est karmestere Jankó Zsolt, a Nagyváradi Állami Filharmónia állandó dirigense, a meghívott előadó pedig Gabriel Croitoru neves bukaresti hegedűművész volt. Ők ketten, no meg természetesen a filharmónia zenekara nagyszerű évadkezdettel ajándékozták meg az Enescu–Bartók koncertterem hallgatóságát, annak nagy megelégedésére. A zenei esemény kezdete előtt Tódor Albert, a filharmónia főigazgatója és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke köszöntötte a szép számban összegyűlt közönséget, kifejtve azt a reményüket, hogy a 2016/2017-es zenei évad hangversenyei mind élményt nyújtanak majd a koncerteken részt vevők számára.

Az est folyamán a 19. század második felének francia zenéjéből hallottunk három különböző stílusú művet, így az estnek a francia romantika arca alcímet is adhatnók.

Elsőként Hector Berlioz (1803–1869) Római karnevál, op. 9 című nyitánya hangzott el. A nyitány korántsem „bemelegítő” funkciót töltötte be, sziporkázó előadása alapos munkára vall. A zeneművet Berlioz 1843-ban komponálta, a bemutatóra egy év múlva került sor Párizsban. A Római karnevál nyitány sok mindenben szakít a hagyománnyal, a modern zenekari hangzás egyik ragyogó példája, előrevetíti a későbbi francia szerzők hangzásvilágát.

A továbbiakban egy igazi remekmű, Camille Saint-Saens (1835–1921) h-moll hegedűversenye, op. 61 csendült fel a koncertteremben, a városunkban mindig szívesen látott Gabriel Croitoru hegedűművész tolmácsolásában. Croitoru igazi virtuóz, remek muzsikus, mesteri módon szólaltatja meg a rá bízott közel 300 éves Guarnerit. Sokoldalúságáról a ráadásként előadott Fritz Kreisler-mű is tanúskodik; volt is elismerő taps, a hallgatóság sokáig éltette a hegedűművészt.

A szimfónia

A szünet után ugyancsak francia zeneszerző, César Franck (1822–1890) d-moll szimfóniája hangzott el, mely a maga módján különleges helyet foglal el a műfaj irodalmában. A romantika epilógusaként a múltat idézi, de formában, hangszerelésben már a későbbi impresszionisták útját egyengeti. Orgonistaként Franck a zenekart kimeríthetetlen lehetőségű hangszerként kezeli. A zeneszerző három tételben foglalta össze művét, mely eltér a megszokott négytételes szimfóniáktól; a művet 1887-ben mutatták be.

A nagyváradi szimfonikus zenekar, Jankó Zsolt karmester irányításával, intenzíven-energikusan játszott, a sok-sok kidolgozott fúvós szóló és a fegyelmezett vonóskar teljesítménye megérdemelt tetszésnyilvánításban részesült. Jó volt jelen lenni a filharmónia évadnyitó hangversenyén, mely igazi csemegével szolgált a jelenlévők számára. A hagyományoknak megfelelően most is kézhez kaptuk a következő negyedév műsorát. A sok állandó repertoárdarab mellett örömmel fedeztük fel Haydn, Barber, Sibelius, Bruckner, Silvestri, Enescu nevét. Várjuk a magyar zeneszerzők nevét is!

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!