ERDON Helyi hírek

2016.09.14. 15:28

Zajlanak az órák az új szaktermekben

Hétfőn adták át a magyar kormány támogatásával felújított és újonnan felszerelt két műhelytermet a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban. A fiatalok már birtokba is vették a termeket.

Hétfőn adták át a magyar kormány támogatásával felújított és újonnan felszerelt két műhelytermet a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban. A fiatalok már birtokba is vették a termeket.

Az órák már javában zajlanak a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium két szakteremében, a diákok máris használatba vehették az új szerszámokat, felszereléseket. A lakatos tanműhelyben Thalmeiner Zoltán mérnök, tanár a villanyszerelés alapjait adja át a tanulóknak. „Ahhoz, hogy valaki villanyszerelő legyen, ismernie és tudnia kell használni a különböző szerszámokat, a villanyszerelés nem csak a drótok behúzásából áll, hanem csavarozásra, dobozkészítésre, kapcsolótábla javítására is sor kerül, úgyhogy ezekkel az alapokkal kezdjük az elektrotechnikai szakmunkások felkészítését” – mondta el. A magyar kormány támogatásából sikerült mindkét termet felújítani és felszerelni. A korábbi években, mikor csak néhány szerszámkészlet volt, a tanulók nem tudtak eleget gyakorolni, a mostani termekben viszont az asztalok fel vannak szerelve, minden szerszám mindenkinek a keze ügyében van, és tudnak dolgozni, nem veszítenek időt a szerszámok szétosztásával és összeszedésével, a diákok mindent megtalálnak az asztalfiókjában, és használat után vissza is tesznek. A szerszámok mellett modern gépeket is vásároltak, hegesztő gépet, fúrókat, köszörűket és gondoskodtak a védőöltözetekről is, ezzel is levéve a terhet a szülők válláról.

Szakma

Kiss Tamás Zoltán váradi tanuló általános iskolai tanulmányait a Szacsvay Imre Általános Iskolában végezte, jelenleg pedig a Lorántffy iskola villanyszerelő szakára jár. „Azért jelentkeztem erre a szakra, mert szeretném elsajátítani ezt a szakmát, tanult szakember szeretnék lenni, tekintve, hogy kevés szakember van. Ez a munka nagyon megtetszett, főleg, hogy édesapám is ezt végezte, ő is tud tanítani, és az iskolában még többet tanulhatok. Miután leérettségizem, és lesz szakma a kezemben, egyetemre is szeretnék jelentkezni. Azért nem választottam egy elméleti szakot, mert az érettségi után attól függetlenül, hogy végül jelentkezem egyetemre vagy sem, biztosabb, hogy kapok a végzettségemnek megfelelő munkát, és többet is kereshetek, mintha egy bevásárlóközpontban dolgoznék” – részletezte döntését Kiss Tamás Zoltán.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!