ERDON Helyi hírek

2019.07.03. 08:40

Zajlanak a beiratkozások a Református Bölcsődébe

A Királyhágómelléki Református Egyházkerületnél elkezdődött a beiratkozás a székhelye udvarán épült Református Csillagocska Bölcsőde 40 helyére. A részletekről kedden sajtótájékoztatót tartottak az érintettek. A bölcsődében is a kodályi elvet fogják követni.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerületnél elkezdődött a beiratkozás a székhelye udvarán épült Református Csillagocska Bölcsőde 40 helyére. A részletekről kedden sajtótájékoztatót tartottak az érintettek. A bölcsődében is a kodályi elvet fogják követni.

Farkas Zsolt, a KREK közigazgatásügyi előadó tanácsosa felidézte: 2017-ben fogtak neki az ingatlan építésének, egy nagyszabású terv keretében, a magyar kormány támogatásával. Mindenki a csodájára járhat, hiszen újdonság, hogy 580 négyzetméteren 40 gyermek számára tudnak helyet biztosítani Nagyváradról, illetve a környékről is. Gyönyörű és megfelelő körülményeket közt várják azokat a gyerekeket, akik szeptembertől ebben a bölcsődében szeretnék azt az időt eltölteni, amíg a szüleik dolgoznak, vagy más elfoglaltságaik vannak. A beruházás lassan a végéhez közeledik, ami azt jelenti, hogy közel 1,7 millió lejt költöttek az épületre. Megrendelték a bútorzatot és a konyhai felszereléseket is, ami a működéshez szükséges. A tereprendezés utolsó simításai azok, amelyek jelenleg is zajlanak, illetve ami kevésbé látványos, elindították az épület engedélyeztetési és átvételi procedúráját. Reménység szerint ezek a következő egy, másfél hónapban rendeződnek, így a szeptemberbe már úgy tudnak belépni, hogy minden rendelkezésre áll, kívül-belül egyaránt. Zöldövezet fogja várni a gyerekeket, játszótérrel, hogy a jó időt kint is lehessen tölteni, míg belül az étkezésen, a játszáson, az alváson túl azok a szakszerű foglalkozások lesznek, melyek biztosítják a gyermekek megfelelő nevelését, sőt fejlődését. „E célból egy csapat állt össze, és ezt az egész munkát azért végeztük el, hogy magyar nemzetünk épülését tudjuk szolgálni”- fogalmazott.

Szűcs Éva tanügyi előadó tanácsos arra hívta fel a figyelmet: rögtön a rendszerváltás után a KREK elkötelezte magát arra, hogy a kommunizmus előtti iskolarendszert visszaépíti, és ma már nagyon jól tudjuk, hogy számos tanintézetet működtet különböző szinteken. A bölcsőde beindítása egy mérföldkövet jelez, hiszen hiánypótló és szükség van rá. Azokat az alapokat rakja le, melyekre építkezni lehet. Ennek érdekében egy olyan oktatási ajánlatot kínálnak, mely eddig még sehol se jelent meg, éspedig a korai zenei nevelés beépítését a klasszikus zenei foglalkozásokba. Ugyanakkor ez egy klasszikus bölcsőde lesz, nem egy óvodának a törpe- vagy mini csoportja. Tíz hónapos kortól lehet már gyerekeket beíratni, akikkel pedagógusok, dadák, zenei nevelők fognak foglalkozni.

Információk

Felföldi-Bod Gabriella bölcsődevezető kifejtette: a bölcsőde 2019. szeptember 2-án nyílik meg. A felszerelése az európai uniós követelményeknek teljes mértékben megfelelően lett összeválogatva, úgy a bútorzat, mint a játékok. Összesen 40 helyük van, két csoportra osztva, 20-20 gyermekkel. Mindkét csoportban 3 szakképzett dada, állandó nővéri felügyelet nyitástól zárásig, illetve 2 szintén szakképzett óvónő várja a kicsiket. A bölcsőde elsődleges feladata a gyerekek napközbeni ellátása és alapvető szükségleteinek a kielégítése lesz, és emellett fontos szerepet kap majd az is, hogy őket önállóságra szoktassák. A beiratkozás már elkezdődött a püspökségen, és július 15-ig tart, a királyhagomellek.ro honlapon megtalálhatóak a szükséges információk, formanyomtatványok. A bölcsőde egy meghatározott órarend szerint fog működni: a gyermekeket 7-8.30 óra között fogadják, utána kézmosás, reggeli, játék, tízóraizás, 12-ig a foglalkoztatások, majd tisztálkodás, ebéd, 13-15: alvás, 15-15.30: ébresztés, uzsonnázás, 15.30-17 óra: lehet menni a gyerekekért.

Dr. Brugós Anikó zenepedagógus arról beszélt: a bölcsődében is a kodályi elvet fogják követni. Munkája során rávezeti majd a gyerekeket a magyar zenei anyanyelv megismerésére, illetve különféle csörgő, bongó hangszereknek a megzendítésére, megcsengetésére. Megpróbálja a zenei készségeket úgy fejleszteni, hogy az jó utat mutasson esetleg a zeneóvodába, majd később a zeneiskolába.

Salánki Lóránttól, a KREK gazdasági ügyosztályának vezetőjétől megtudtuk: a bölcsődei díj két pilléren nyugszik. Egyrészt van az étkeztetési hozzájárulás, ami jelenlegi információik szerint napi 10-11 lejből megoldható, havonta tehát 200-220 lejből, emellett pedig van egy alapdíj, ami a családban az egy főre eső jövedelem szerint kerül kiszámításra, ennek minimális mértéke 150 lej. Egy átlagos keresetű család esetében tehát a teljes bölcsődei díj hozzávetőlegesen 400-450 lej körül lesz.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!