Városfejlesztést csak törvényesen

Mircea Ghitea prefektus hétfői sajtótájékoztatóján tudatta, hogy nem ért egyet a Nagyvárad Helyi Tanácsa által nemrég hozott 2008/63-as és 2008/90-es határozattal.

Az említett első határozat arról szól, hogy az Ogorului utcán a város tulajdonába utalnak át egy eddig a hadügyminisztérium használatában lévő 139,85 hektáros területet állami köztulajdonból, műszaki park létesítése céljából. A második határozat pedig az említett terület eladására kiírt licitációt hagyta jóvá annak, aki hajlandó ott műszaki parkot létesíteni. A prefektus szerint mindkét határozat törvénytelen, és felszólította a polgármestert, hogy vonják vissza, ami meg is történt legutóbb egy rendkívüli ülésen. A prefektus szerint nincs ellene a városfejlesztésnek, törvényes keretek között, de itt valami csoportérdekről lehet szó, nem közösségi érdekről, és Mircea Matei városi tanácsos jobb lenne, ha meggondoltan nyilatkozna, nem hazudozna összevissza.

Területvita

Az említett terület több, mint 140 hektár, eléri a 155 hektárt. Ebből átengedtek már a Sfintei Cruci kolostornak egy részt, a repülőtérnek egy másik részt, a többi a román állam tulajdonában van a telekkönyvek tanúsága szerint, még akkor is, ha hajdan az 1800-as évek végén a város tulajdonában voltak. Ennek ellenére 2004 szeptemberében 153,04 hektárt átírattak Nagyvárad tulajdonába, 2008. február 22-én pedig a 2008/61-es helyi tanácsi határozattal újra betábláztatják a városra a 4681/1-es topószámú területet. Az egyetlen terület, mely a város tulajdonában volt 1934 óta, a 8586. számú. A közterületek 1998/213-as törvényének 9. paragrafusa értelmében viszont a helyi tanács kérésére  kormányhatározattal ezeket a területeket nem lehet átíratni a város tulajdonába, a 2008/63-as tanácsi határozat törvénytelen. Ha pedig a Tanács visszavonta a 2008/63-as határozatát az említett területnek városi köztulajdonból városi magántulajdonba való átutalásáról, akkor vissza kell vonnia az e területek eladása céljából kiírt licitációra vonatkozó 2008/90-es határozatát is, mondta aprefektus.

Albert Ferenc

Gyászhírek, 2020. június 4.
Tătaru: 29.019 páciensen végzik el a COVID-19 prevalenciatesztet
Június és július folyamán egy 29.019 személyt felölelő mintán végzik el COVID-19 prevalenciatesztet, amely megmutatja, hogy a lakosság hány százalékában alakult ki immunitás a koronavírussal szemben – közölte szerda este a B1 televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.
Sajtótájékoztatót tart Szijjártó Péter és Aleksandar Antić
Szijjártó Péter külügyminiszter azt írta, a sajtótájékoztatóra 9:20-kor kerül sor.
Ezek a világ legforróbb hangulatú stadionjai
Érdekesség, hogy a Camp Nou és az Old Trafford sem került fel a 30-as listára.
Rendben, de mit tudnak rólunk az okosautók?
Folyamatosan adatokat gyűjtenek a sofőrjeikről, hogy segítsenek. És mi lesz ezekkel az adatokkal?