Városfejlesztést csak törvényesen

Mircea Ghitea prefektus hétfői sajtótájékoztatóján tudatta, hogy nem ért egyet a Nagyvárad Helyi Tanácsa által nemrég hozott 2008/63-as és 2008/90-es határozattal.

Az említett első határozat arról szól, hogy az Ogorului utcán a város tulajdonába utalnak át egy eddig a hadügyminisztérium használatában lévő 139,85 hektáros területet állami köztulajdonból, műszaki park létesítése céljából. A második határozat pedig az említett terület eladására kiírt licitációt hagyta jóvá annak, aki hajlandó ott műszaki parkot létesíteni. A prefektus szerint mindkét határozat törvénytelen, és felszólította a polgármestert, hogy vonják vissza, ami meg is történt legutóbb egy rendkívüli ülésen. A prefektus szerint nincs ellene a városfejlesztésnek, törvényes keretek között, de itt valami csoportérdekről lehet szó, nem közösségi érdekről, és Mircea Matei városi tanácsos jobb lenne, ha meggondoltan nyilatkozna, nem hazudozna összevissza.

Területvita

Az említett terület több, mint 140 hektár, eléri a 155 hektárt. Ebből átengedtek már a Sfintei Cruci kolostornak egy részt, a repülőtérnek egy másik részt, a többi a román állam tulajdonában van a telekkönyvek tanúsága szerint, még akkor is, ha hajdan az 1800-as évek végén a város tulajdonában voltak. Ennek ellenére 2004 szeptemberében 153,04 hektárt átírattak Nagyvárad tulajdonába, 2008. február 22-én pedig a 2008/61-es helyi tanácsi határozattal újra betábláztatják a városra a 4681/1-es topószámú területet. Az egyetlen terület, mely a város tulajdonában volt 1934 óta, a 8586. számú. A közterületek 1998/213-as törvényének 9. paragrafusa értelmében viszont a helyi tanács kérésére  kormányhatározattal ezeket a területeket nem lehet átíratni a város tulajdonába, a 2008/63-as tanácsi határozat törvénytelen. Ha pedig a Tanács visszavonta a 2008/63-as határozatát az említett területnek városi köztulajdonból városi magántulajdonba való átutalásáról, akkor vissza kell vonnia az e területek eladása céljából kiírt licitációra vonatkozó 2008/90-es határozatát is, mondta aprefektus.

Albert FerencMár több mint ezeregyszázan karanténban Bihar megyében
A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közleménye szerint április 9-én reggel fél kilenckor Bihar megyében 1301 személy tartózkodott karanténban, míg egy nappal korábban még 1135 embert tartottak vesztegzár alatt Bihar megyében.
Nem akarta a karantént, gondolta átszökik a határon
Kedd délelőtt 11.20 óra körül a borsi határőrök a község területén beazonosítottak egy férfit, aki nem tudta megmagyarázni, hogy mit keres a határövezetben.
Online kultúra József Attilától a versvideókig
Irodalmi magazin, versakció, kiállítások és előadások lesznek az ünnepek alatt az interneten.
Készülnek a koronavírus-tesztelő rendszer fogadására Margittán
A margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórházban gőzerővel készülnek a helyiségek a REAL-TIME PCR zártrendszerű koronavírus-tesztelő rendszer beszereléséhez. A laboratóriumban készítik el a helyet a gépsornak, mely tulajdonképpen labor lesz a laborban.
Csűry István: Életen túl, halálon innen: húsvéti pásztorlevél
Nagyszombaton olvassuk: „...pihentek a parancsolat szerint” (Lk23,56). Krisztus Jézus temetése után ennyit tudunk erről a titokzatos napról. A tanítványok elhúzódtak nemcsak a világ elől, hanem egymástól is. Az asszonyok illatszereket és aromás keneteket igyekeztek készíteni. A bűnbánati istentisztelet után mi is lecseréljük a nagypénteki fekete terítőket, és megterítjük az úrasztalát húsvétra.