ERDON Helyi hírek

2013.04.29. 11:21

Vokál-szimfonikus hangverseny a filharmóniában

Az ortodox húsvétra való tekintettel ezen a héten április 30-án, kedden 19 órától tartják meg a Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő koncertjét.

Az ortodox húsvétra való tekintettel ezen a héten április 30-án, kedden 19 órától tartják meg a Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő koncertjét.

A koncert alkalmával vezényel Jankó Zsolt, közreműködik Florin Pârvulescu (USA) – hegedű, Bulzan Annamária – szoprán és a Filharmónia Énekkara, karigazgató Lászlóffy Zsolt. A keddi koncerten két nagy népszerűségnek örvendő mű csendül fel. Az első részben Szergej Prokofjev 2., g-moll hegedűversenye szólal meg. Ezt a művet a francia hegedűművész, Robert Soetens rajongói rendelték meg a zeneszerzőtől. A mű bemutatójára 1935. december 1-jén, Madridban került sor, a szólista maga Robert Soetens volt. Az ortodox húsvéti ünnepekre készülve a koncert második felében Francis Poulenc szopránra, kórusra és zenekarra írt Stabat Mater-jét hallhatják a zenekedvelők. Az alkotás a francia jezsuita katedrálisok architektúráját idézi meg: egyszerű, mégis díszes.

Szólisták

A szólista Bulzan Annamária – szoprán, a Nagyváradi Állami Filharmónia kórusának tagja, aki a Művészeti Líceum ének és zongora tanára is. Meghívott szólista Florin Pârvulescu hegedűművész, aki 1971-ben Bukarestben született, majd 7 éves korában szüleivel együtt kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. Hegedűtanulmányait még Bukarestben elkezdte. Számos díj birtokosa: 1993-ban a Marbury verseny győztese, 1994-ben a Yale Gordon verseny díjazottja. Jelenleg a San Francisco-i Szimfonikus Zenekar tagja. Szólistaként és kamarazenészként számos fesztivál, szólóest és kamarazenei koncert meghívottja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!