ERDON Helyi hírek

2018.05.17. 14:34

Vokál-szimfonikus hangverseny

Csütörtök este 19 órától a Nagyváradi Filharmóniában vokál-szimfonikus hangversenyre kerül sor, fellép Viktor Hartobanu (hárfa, Németország) és Liliana Mattei Ciucă (mezzoszoprán). Vezényel Theo Wolters (Hollandia). A hangversenyen közreműködik a Filharmónia Énekkara Lászlóffy Zsolt vezénylésével.

Csütörtök este 19 órától a Nagyváradi Filharmóniában vokál-szimfonikus hangversenyre kerül sor, fellép Viktor Hartobanu (hárfa, Németország) és Liliana Mattei Ciucă (mezzoszoprán). Vezényel Theo Wolters (Hollandia). A hangversenyen közreműködik a Filharmónia Énekkara Lászlóffy Zsolt vezénylésével.

A csütörtök esti koncertre három nagy szépségű művet ajánlanak a nagyérdemű figyelmébe. Az elsőként elhangzó mű Manuel de Falla (1876—1946) A bűvös szerelem című alkotása lesz. A művet de Falla Pastoa Imperio kérésére komponálta, aki reprezentatív énekes-táncos szerepet kért tőle. A bemutató programfüzete a következőket tartalmazta: „A zeneszerző, akinek vonzódása a honi népzenéhez közismert, úgy vélte, lehetetlenség volna valódi cigánymuzsikát írnia anélkül, hogy a hangszeres táncok mellett ne szólaltassa meg a cigányok legjellegzetesebb művészetét - dalaikat. Mindamellett nem eredeti dallamokat alkalmazott.” Másodiknak Joaquin Rodrigo (1901-1999) Concierto de Aranjuez című gitárversenyét hallhatja a nagyérdemű. Rodrigo a műnek azért adta címként Aranjuez város nevét, mert a kisváros kertjeivel, zöld övezeteivel a XVIII. századi Spanyolország jellegzetességeit viseli magán. Ezen a koncerten a mű hárfa átiratát hallhatjuk. A folytatásban Szergej Prokofjev (1891–1953) Alexander Nyevszkij kantátája mezzoszopránra, kórusra és zenekarra, op. 78 hangzik el.

A meghívott karmester, Theo Wolters zenész családban született 1955-ben, számos zenekarral dolgozott már együtt, mint például a Szlovák Állami Szimfonikusok, Szlovák Sinfonietta, Tbilisi-i Szimfonikusok, bukaresti George Enescu, szöuli Bucheon, Nürnbergi Szimfonikusok, Dutch Promenád Zenekar (meghívott vezetőkarmester). 2004-2012 között Mariss Janson asszisztense volt az amszterdami Concertgebouw királyi zenekarnál. 2010-óta a szebeni Filharmónia Zenekarának vezető karmestere.

Viktor Hartobanu meghívott szólista kiváló román hárfaművész Németországból érkezik, öt éves korában kezdte el zongora- és hárfa tanulmányait, édesanyja vezetése alatt. Számos neves fesztivál meghívottja (Schwetzingen, Hitzacker, Lipcse), de tanárként meghívást kapott a Derbyshire Harp Fesztiválra is. A bangkoki (Thaiföld) Tamnak Prathom Királyi Hárfaiskolában oktatott egy trimesztert, 2013-tól kezdődően pedig a Coswig-i zeneiskola tanára (Anhalt).

Liliana Mattei Ciucă szólista mezzoszoprán a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián végzett, ének szakon. Szakmai fejlődésében nagy szerepet játszottak további tanulmányai a weimari Liszt Ferenc Zeneakadámián, a Hamm-Lippstadt Egyetemen, a stuttgarti Internationale Bachakademie-n, valamint a luxemburgi Konzervatóriumban. Ugyanakkor magánórákat vett a Münchenben élő, magyar származású bel canto szoprántól, Editha Gruberovától. Több, mint 40 szerepben volt már hallható.

A mezzoszopránt, vegyeskart és zenekart felvonultató kantátában a koncerten ezúttal ismét Lászlóffy Zsolt felkészítésében hallhatjuk a Filharmónia Énekkarát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!