ERDON Helyi hírek

2016.10.26. 14:09

Vokál-szimfonikus hangverseny

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő koncertjét október 27-én, csütörtökön 19 órától tartják az Enescu-Bartók hangversenyteremben.

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő koncertjét október 27-én, csütörtökön 19 órától tartják az Enescu-Bartók hangversenyteremben.

A Nagyváradi Állami Filharmónia következő koncertjén a versenymű mellett egy vokál-szimfonikus mű is felcsendül. Samuel Barber Hegedűversenyét, op. 14 1939-ben komponálta. Barber zenéjét hibátlan formaérzék, takarékosan alkalmazott eszközök, logikus felépítés, elsősorban azonban áradó líraiság jellemzi, ami miatt gyakran neoromantikusként is kategorizálják, e tekintetben dallami invenciójával a 20. század egyik kiemelkedő mestere volt. A hegedűverseny avatott tolmácsolására minőségi garancia Artur Kaganovskiy hegedűművész. Mesteri diplomáját a New York-i The Julliard School növendékeként szerzi meg. 2007-ben a Carnegie Hall Isaac Stern termében debütál a New York Philharmonic és Metropolitan Opera Orchestra közreműködésével. Az elmúlt három évben több, mint 70 koncertet tartott, egy igen széles repertoárral. Kaganovskiy egy Guarnieri hegedűn játszik, mely a híres Jascha Heifetz hegedűművészé volt, és amelyet 15 évig a New York-i Metropolitan Múzeumban állítottak ki.

Stabat Mater

A koncert második részében elhangzó mű Gioacchino Rossini Stabat Mater című miséje. 1831-ben, egy spanyolországi útja alkalmával egy gazdag madridi nemes, Don Manuel Fernandez Varela egy Stabat Mater kompozíciót rendelt tőle. A zeneszerző először határozottan visszautasította a megbízást. Számára Pergolesi Stabat Matere jelentette a középkori, Jacopone da Todinak tulajdonított szöveg tökéletes megzenésítését, s nem akarta vállalni az esetleges összehasonlítást. Végül azonban engedett Varela kérésének, egy feltétellel: a mű nem jelenhet meg nyomtatásban. A koncert karmestere a filharmónia állandó dirigense, Jankó Zsolt, aki egyszersmind a Kolozsvári Magyar Opera karmestere, illetve a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens-karmestere is. A négy énekes szólistát, vegyeskart és zenekart felvonultató remekműben ezúttal ismét Lászlóffy Zsolt felkészítésében lesz hallható a Filharmónia Énekkara. A meghívott énekes szólisták nemcsak idehaza, de nemzetközi koncertszínpadokon is bizonyították szakmai rátermettségüket: Rodriguez-Boronkai Dalma szoprán (Amerika), Veress Orsolya mezzoszoprán, Pataki Adorján tenor (a kolozsvári Magyar Opera szólistái) és Iustinian Zetea basszus (a Bukaresti Nemzeti Opera szólistája).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!