ERDON Helyi hírek

2008.05.19. 12:26

Válaszadás a PUR vádjára

<p>Nagyvárad - Sajtótájékoztatón válaszoltak tegnap az RMDSZ nevében a Környezetvédő Párt (PER) azon vádjaira, miszerint csak magyar nyelvű plakátokat használnak a választási kampány alatt.</p>

Biró Rozália alpolgármester és Szabó Ödön megyei tanácsos azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy bemutatta a román nyelven kiadott választási újságukat, illetve szórólapot, válaszolva ezzel a PER azon vádjára, hogy az RMDSZ törevényellenesen csak magyar nyelvű plakátokat alkalmaz. Biró Rozália elmondta, hogy mindaz amit a tanácsosokkal közösen elértek Várad és a megye szintjén magáért beszél nyelvtől függetlenül. Mindezt példázva tételesen is felsorolta azokat az eredményeket, amelyek az iskolákat, a tanuló ifjúságot, a fiatalokat, ezen belül is a vállalkozókat jótékonyan érintették nemzetiségtől függetlenül.

A politika szintjei

Szabó Ödön arra hívta fel a figyelmet, hogy a vádakat a PUR országos szervezete fogalmazta meg, ahonnan nem lehet a vidéki helyzetet ismerni. Ez is megerősíti azt, amit az RMDSZ tisztségviselői mindig is szorgalmaztak fokozni kell a decentralizációt. Támogatásukról biztosította a helyi környezetvédőket, akiknek volt bátorságuk megcáfolni a központjuk által kiadott nyilatkozatot.

Emlékeztetett arra, hogy Kiss Sándor elnöksége alatt a megyei tanács négy év alatt olyan eredményeket ért el, amelyeket az előző években soha sem. Példaként többek között megemlítette, hogy megoldották a megyei könyvtár, a múzeum ügyét, a központi költségvetésből visszaosztott pénzek tekintetében Bihar a 36. helyről az utóbbi három évben az első helyre jutott. Mindezeket arab számok igazolnak és nem román, vagy magyar nyelven írt közlemények.

Péter I. Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!