ERDON Helyi hírek

2012.08.06. 15:09

Vizek minősége

Ökológiai szempontból megfelelőnek ítélte a folyók, patakok, vízgyűjtő medencék és források 75%-át az első félév során a Körösök Vízügyi Igazgatósága. A fennmaradó 25% ökológiai állapota „megfelelő”.

Ökológiai szempontból megfelelőnek ítélte a folyók, patakok, vízgyűjtő medencék és források 75%-át az első félév során a Körösök Vízügyi Igazgatósága. A fennmaradó 25% ökológiai állapota „megfelelő”.Az uniós előírások szerint 2015-ig minden esetben el kell érni a „jó” minősítést, s a közlemény szerint a jelenlegi eredmények alapján ez egy teljesíthető feladatnak tűnik. Bihar megyében pédául a váradlesi, az alsólugasi, a feltóti,valamint az apátkeresztúri vízgyűjtő medencék ökológiailag jó állapotban találtattak, az almásfegyverneki viszont csupán megfelelő. Szintén a „megfelelő” kategóriába kerültek a Nyímesd, Baromlak, valamint a Berettyó. 16 folyóban, illetve patakban léteznek „nitrátérzékeny” területek, ám a mostani vizsgálatok során ezek egyikénél sem találták túl magasnak az értéket.

Egyúttal 113 ismert szennyezésforrást is ellenőriztek, s 32 esetében bírságokat állapítottak meg, mivel túlléptek bizonyos megengedett mértéket. A bírságok 53%-át községi, háztartási vízszennyezések miatt szabták ki, 34%-át ipari jellegű szennyezés miatt, 13%-át pedig másféle gazdasági tevékenységek miatt. Ott, ahol a veszélyes vegyületek a megengedettnél nagyobb mértékben voltak jelen, összesen 477.980 lejes bírságot szabtak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!