ERDON Helyi hírek

2016.11.03. 12:11

Visszatükrözni a belső fényt

November 2-án Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspök a Székesegyházban mutatott be szentmisét az egyházmegye elhunyt híveiért. Közreműködött a Szent László Ének- és Zenekar.

November 2-án Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspök a Székesegyházban mutatott be szentmisét az egyházmegye elhunyt híveiért. Közreműködött a Szent László Ének- és Zenekar.

A szentmisén Exc. Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: a halottak napja legalább két irányba üzen. Egyrészt visszafele pillantunk, azokra gondolunk, akik a hit jelével előttünk jártak a világban, de már elköltöztek. Ebben az esetben inkább az nyilvánul meg, ami emberi. Emlékezünk az elhunytakra, akik közel álltak hozzánk, sokat köszönhetünk nekik, ezért irántuk a hálánkat fejezzük ki, pótolni próbáljuk, amit a megfelelő időben elmulasztottunk. Jó ugyanis néha megállni a sírok közelében, nem feledkezve meg arról, hogy voltaképpen mi is emberek vagyunk, ideiglenes az itt létünk, és egy közös cél felé haladunk, ami átalakulást jelent a halálon keresztül.

Másfelől pedig ilyenkor a jövő felé tekintünk, nem tehetetlenül állunk a temetőben, hiszen a hit fénye és ereje segít abban, hogy minden földi nehézség, megpróbáltatás, gyász és fájdalom ellenére át tudjunk nézni azon, ami ideiglenes. Szomorúak vagyunk, de az örökkévalóság reményét érezzük, tápláljuk, hittel és bizalommal.

Két mécses

A főpásztor egy kis történetet is elmesélt, mely két mécses beszélgetéséről szól. Az egyik lángja csendesen és lehangolóan égett, meg is jegyezte a társának, hogy lassan felemésztődik a viasz, kialszik a fény, semmi se marad nélküle. A másik láng viszont élénkebb volt, és azt válaszolta: ő is ki fog aludni, de nem számít, nem bánja, mert örökké vissza fogja tükrözni a fényét annak, aki meggyújtotta. Szép lenne, ha mi is mécsesként visszatükröznénk a hitünk belső fényét, mely enyhülés és jutalom kell legyen a számukra- nyomatékosította.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!