ERDON Helyi hírek

2013.05.08. 15:51

Virtuozitást igénylő mű a csütörtöki koncerten

Nagyvárad - Három szólista lép fel a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki hangversenyén. Mozart, Weber és Grieg művek hangzanak el, melyekről maguk az előadók is vallottak a szerdai sajtótájékoztatón.

Nagyvárad - Három szólista lép fel a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki hangversenyén. Mozart, Weber és Grieg művek hangzanak el, melyekről maguk az előadók is vallottak a szerdai sajtótájékoztatón.

Romeo Rîmbu karmester elmondta: nagy öröm számára részt venni ezen a koncerten, mely főleg a szólistáknak köszönhetően különlegesnek ígérkezik. A zenekar tagjaként, illetve szólistaként fellépni két teljesen különböző dolog, még akkor is, ha a hangszer ugyanaz, részletezte a karmester. A szólistának sokkal nagyobb a felelőssége és nagy örömére szolgál az, hogy – mint tapasztalja - a három előadóművész nagyon jól felkészült, szinte még számra is meglepően magas szinten felel meg a kihívásnak. Ez pedig azért is fontos, mert ketten közülük „nagyon friss szólisták, akik számára ez egy nem mindennapi feladat”. Bízik benne, tette hozzá, hogy a lelkesedésüket a hallgatók is érezni fogják.

Nehéz mű

Először Mozart Esz-dúr kürtversenye hagzik el, Lorenzo Moroni kürtművész közreműködésével. Az Olaszországban született előadóművész 1998 óta a nagyváradi szimfonikus zenekar vezető kürtművésze, aki, amint Romeo Rîmbu elmondta, egyúttal a zenekar egyik alapembere, aki „nagyon visszahúzódó ember, de ugyankkor odaadó művész”.

A hangverseny Weber klarinétra és vonósokra írt B-dúr kvintettjével folytatódik – ezt viszonylag ritkán szokták előadni, s mint megtudtuk, egy nehéz mű, mely virtuozitást és megfeszített figyelmet igényel. A szólista Cristian Marin klarinétművész, a nagyváradi szimfonikus zenekar tagja, akitől megtudtuk, hogy a zeneszerző tizetnötévesen írta ezt a művét, melyet többek között nehézsége és különlegessége miatt ő maga választott erre az előadásra.

A harmadik mű Grieg a-moll zongoraversenye, melynek szólistája Munkácsi Dóra, aki Nagyváradon született és kezdett el zenét tanulni, jelenleg pedig a jászvásári George Enescu Művészeti Egyetem doktorandusza. „Ez az egyik kedvenc művem, középiskolás korom óta szívesen játszom” - mondta a zongoraművész. Ez a zongoraverseny egyébként a szerző egyik legismertebb alkotása, mely az idők során valóságos slágerré vált, tette hozzá Romeo Rîmbu.

Ünnep

A csütörtöki koncerttel Európa Napját is ünnepli a filharmónia, tette hozzá Tódor Albert igazgató. Ennek a napnak a tiszteletére délben a filharmónia kórusa flashmob jellegű előadást tart a központban, többek között Európa Himnuszát is előadják. A filharmónia előcsarnokában pedig Ovidiu D. Pop Európai víziók című fényképkiállítása tekinthető meg.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!