ERDON Helyi hírek

2018.06.13. 11:09

Virtuóz zongorajáték, lenyűgöző zenekari hangzás

A Nagyváradi Állami Filharmónia szokásos heti hangversenyén Mozart- és Brahms-művek csendültek fel az Enescu–Bartók koncertteremben, egy fiatal zongoraművész bűvölte el a hallgatóságot.

A Nagyváradi Állami Filharmónia szokásos heti hangversenyén Mozart- és Brahms-művek csendültek fel az Enescu–Bartók koncertteremben, egy fiatal zongoraművész bűvölte el a hallgatóságot.

Az est karmestere ezúttal Jankó Zsolt, a filharmónia állandó dirigense volt, s mint mindig, most is nagy hozzáértéssel és figyelemmel látta el karmesteri feladatát. Elsőként a Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) által 1785–1786-ban írt Figaro házassága című opera nyitánya hangzott el a szimfonikus zenekar tolmácsolásában. A Figaro házassága nyitánya négy felvonásból álló vígoperát vezet be, Mozart olyan operát állított színpadra, amely a polgári származású szolgálóknak a nemesi visszaélés fölött aratott győzelmével zárul. A D-dúr nyitányt a zenetörténet egyik legszebb nyitányának tartják, melynek az a sajátossága, hogy Mozart nem használta fel benne az opera egyetlen témáját sem. A továbbiakban ugyancsak Mozart-művet hallgathattunk meg: a zeneszerző által 1786. március 2-án bemutatott 23., A-dúr zongoraverseny, K. 488 csendült fel a nagyon felkészült, igazi virtuóz zongoraművész, a kolozsvári Demény Balázs előadásában. „Számos kritikus szerint ez a mű jelenti a mozarti muzsika esszenciáját” (Világhírű zeneszerzők: Wolfgang Amadeus Mozart). A fiatal, nagy tudású előadóművész a zenei anyagot nagyszerűen tolmácsolta, egységet teremtően hozta közel Mozart klasszikus stílusát, játékmodora élményszerű volt. Osztatlan sikert aratott a hallgatóság körében, amit a hosszan tartó taps is jelzett. Demény Balázs úgy köszönte meg a tetszésnyilvánítást, hogy ráadásként két zongoraművet is eljátszott, a közönség nagy megelégedésére.

Brahms-szimfónia

A szünet után Johannes Brahms (1838–1897) német zeneszerző I., c-moll szimfóniája,op. 68 hangzott el, a szimfonikus zenekar előadásában. Brahms először 1854-ben foglalkozott szimfóniaírás terveivel, de az első ilyen zenekari művének a megszületésére húsz évet kellett várnia. Négytételes első szimfóniájának bemutatására 1876-ban került sor, amikor a zeneszerző már elmúlt negyvenéves, ennek is köszönhető, hogy nagyszerűen megalkotott zeneművet komponált. E szimfónia bemutatása után Brahmsot Beethoven örökösének nevezték. A szimfonikus zenekar lenyűgözően tolmácsolta a monumentális alkotást, Jankó Zsolt karmester hathatós irányításával. A hangverseny végén a dirigens több zenekari tagnak gratulált, köztük Nagy Kálmán koncertmesternek, kiemelkedő hegedűszólóiért.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!