ERDON Helyi hírek

2013.06.03. 15:43

Villámcsődület az átnevezés ellen

Az Erdélyi Magyar Ifjak váradi szervezete vasárnap este hét órától villámcsődületet szervezett az egykori Olaszi temetőben a Rimanóczy-kápolna előtt. A fiatalok az ellen tiltakoztak, hogy a nagyváradi önkormányzat Mihai Viteazulról tervezi elnevezni az Olaszi-parkot.

Az Erdélyi Magyar Ifjak váradi szervezete vasárnap este hét órától villámcsődületet szervezett az egykori Olaszi temetőben a Rimanóczy-kápolna előtt. A fiatalok az ellen tiltakoztak, hogy a nagyváradi önkormányzat Mihai Viteazulról tervezi elnevezni az Olaszi-parkot.

A tiltakozók este hét órakor gyűltek a Rimanóczy-kápolna elé, többen bannereket tartottak maguk elé, melyeken többek között a következő feliratok voltak olvashatók román, illetve magyar nyelven: „Mihály vitéz, Bolojan hazug”, „Olaszi 800 éve Várad része, Vitéz Mihály – átutazó”. A mintegy öt percig tartó villámcsődület incidensek nélkül zajlott le; a parkban abban az órában nagy számban szabad idejüket töltő emberek közül többen érdeklődéssel olvasták a bannerek feliratait, de hangos, hangoskodó megjegyzést senki sem tett az akció ideje alatt.

A vasárnap tapasztalt „rendőri inzultus kapcsán” közleményt juttatott el hétfőn délután szerkesztőségünkbe az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi tagszervezetének elnöksége. Ezt közöljük a továbbiakban. 

„Az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi tagjait, és váradi magyar lakosokat a tegnapi nap folyamán ért rendőri inzultus kapcsán a következőket tartjuk fontosnak közölni a nyilvánossággal:

Az EMI határozottan elítéli a Bolojan adminisztráció újabb, sokadik magyarellenes lépését. Nem volt elég legrégebbi temetőnk barbár felszámolása, nem volt elég a sok, egymást követő magyarellenes gesztus, - a Kert utca bontásnak terve, a magyar utcanevek körülötti újabb és újabb botrányos lépések - most már a szabad véleménynyilvánítás jogát is lábbal akarják tiporni! Szervezetünk abban a tudatban tiltakozott a volt temető tervezett átnevezése, és Mihai Viteazu szobrának oda helyezése ellen, hogy a XXI-ik században egy békés, 10 percig tartó villámcsődület nem lehet bűncselekmény, mint ahogyan nem esik a gyülekezési törvény hatálya alá sem. Példa erre, a városunkban az elmúlt fél évben lezajlott több spontán gyülekezés, tüntetés, ahol is a rendőrség nem érzett késztetést beavatkozásra . Az a tény, hogy a villámcsődület lezajlása előtt a csendőrség már a helyszínen volt,és az esemény lezajlása után többünket előállítottak, bűnözőként kezelve megmotoztak úgymond tiltott fegyvereket keresve, arra utal, hogy politikai körökből nyomás nehezedett a rendőrségre. IIyen mértékű túlreagálását egy egyszerű véleménynyilvánító akciónak nem tudjuk másként magyarázni, annál is inkább mert más forrásból úgy értesültünk "feljelentőink"magyar nemzetiségűek voltak. Ezzel együtt az események pontos kórtünetét adják a jogállamiság Romániai állapotának, illetve nemzeti közösségünk erkölcsi színvonalának. Szervezetünk várja az érdekvédelmünkre hivatott pártok megszólalását az ügyben, és konkrét cselekvést a további magyarellenes lépések megakadályozására.”

Az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi tagszervezetének elnöksége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!