ERDON Helyi hírek

2010.03.02. 13:18

Vigyázzunk a tejautomatákkal

<p>Bihar megye - Többek között hamis „bio” tojásokat, nem megfelelően higiénikus tejautomatákat talált a legutóbbi ellenőrzései során a Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság.</p>

Első sorban azokat az egységeket ellenőrizte a Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) az országos hatóság utasítása nyomán, amelyek a tejautomatákat működtetik a megyében. Nyolc ilyen létezik megyeszerte (van többek között a Decebal-piacon és a rogériuszi piacon is), hat esetben állategészségügyi engedéllyel működnek, két esetben pedig folyamatban van ennek megszerzése. Két automatánál találtak a hiányos higiéniával kapcsolatos szabálytalanságokat, s mindkét esetben figyelmeztették a szóbanforgó céget, hogy hét napon belül orvosolja a problémát. Az egyik automata az, amelyik a rogériuszi piacon található, ahol a gond az, hogy nincs a közelben folyóvíz, amivel a tejtartályt periodikusan tisztíthassák.

Hamisítvány feláron

Ellenőrizték a tojások forgalmazását is. Találtak többek között olyan tojásokat, melyeket „bio” termékekként próbáltak értékesíteni dupla áron, hamis kódrendszert pecsételve rájuk. „Bihar megyében nincs egyetlen biofarm sem, ahonnan ilyen tojások kerülhetnének a kereskedelembe” - mondta dr. Mircea Gelu Budău, a DSVSA igazgatója.
Lovak begyűjtésével és exportjával foglalkozó központokat köteleztek arra, hogy függesszék fel tevékenységüket az elmúlt hét végén, tudtuk meg. A Szentandráson, valamint Nyárszegen lévő központokban hiányzott a lovak állat-egészségügyi bizonylata, utóbbi még csak körbe sincs kerítve. Mindez azért is lényeges, mert megyénkben egyre több esetben fordul elő a lovak fertőző kevésvérűsége, mondta az igazgató, tavaly 1130 fertőzött lóról volt tudomásuk. A beteg állatokat fel kellene áldozni, de mivel az állam egy ideje nem fizeti ki a kártérítést, az emberek ódzkodnak ettől, inkább tovább használják a lovakat, amíg csak lehet.

Egy újdonságról is beszámolt az igazgató a tegnapi sajtótájékoztatón: március 16-án brüsszeli küldöttség látogat Bihar megyébe, hogy ellenőrizze azokat a cégeket, melyek újabban disznóhús exporttal foglalkozhatnak (az egyik a nagyváradi Meat Production, a másik a margittai Noutriswin). Országos szinten összesen három megyében vannak olyan cégek, melyek disznóhús exporttal foglalkoznak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!