ERDON Helyi hírek

2011.06.30. 15:45

Vércse fiókákat mentettek

Hétfőn az EKE tagjainak a fokozottan védett vörös vércse hat fiókáját sikerült megmenteniük Túrterebesen.

Hétfőn az EKE tagjainak a fokozottan védett vörös vércse hat fiókáját sikerült megmenteniük Túrterebesen.

 

Hétfőn a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület tagjai hat vörös vércse fiókát költöztettek el a felújítás alatt lévő túrterebesi Perényi Kastély szellőzőnyílásából. A kastély renoválásán dolgozó Euras K.F.T. munkásai egy ragadozómadár fiókákkal teli üregre bukkantak a kastély északi oldalán. A Polgármesteri Hivatallal arra a döntésre jutottak, hogy a madarak védelme érdekében leállítják a munkálatokat. Koczán Levente, Túrterebes község polgármestere értesítette az Erdélyi Kárpát Egyesület szakembereit. „Tudtuk, hogy Romániában a ragadozómadarak, így a kastély szellőző üregében költő vörös vércsék is fokozott védelemnek örvendenek, ezért azonnal beszüntettük a munkálatokat. Már több ízben dolgoztunk együtt a szatmári EKÉ-vel, a községet körbeölelő természetvédelmi terület gondnokával, így tőlük kértünk tanácsot”, számolt be a polgármester.

Szakszerű átköltöztetés

A szervezet munkatársai helyszíni szemle után arra a döntésre jutottak, hogy vércseodút helyeznek ki a kastély melletti hársfára, ahová át is költöztetik a fiókákat. Szabó D. Zoltán, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Biológia-Geológia Karának oktatója, az EKE tudományos tanácsadója így nyilatkozott: „Az áthelyezés a madarak és a munkások számára egyaránt optimális megoldást jelent. Az erre a célra kifejlesztett mesterséges odúban biztonságos körülmények között fészkelhetnek a madarak, akár több éven keresztül is. Hétfőn reggel költöztettük át a fiókákat, amelyek meg is lettek gyűrűzve, lehetővé téve ezzel a faj mozgásának nyomon követését. Egy napi megfigyelés után, másnapra már úgy tűnt, a fiókák és szülők gond nélkül elfogadták az új fészekhelyet. Ezek után folytatni lehet a tatarozási munkálatokat”. Kiss István, a Túr menti védett területek természetvédelmi őre a vörös vércséről elmondta,

„Mint a ragadozók általában, fontos elemét képezik a természetes életközösségeknek, azáltal, hogy kiszelektálják a beteg vagy sérült egyedeket a zsákmányállatok populációiból és nem engedik túlszaporodni azokat. A vörös vércse táplálékát főként rágcsálók (mezei egerek, pockok) és nagyobb rovarok (szöcskék, sáskák) alkotják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!