ERDON Helyi hírek

2010.11.17. 13:41

Vendégművészek a Filharmóniánál

<p>Nagyvárad - A csütörtök esti szimfonikus hangverseny keretében három meghívott művész is színpadra lép: Igor Verbitsky karmester, Gernot Winischhofer hegedűművész, és Anton Niculescu csellista.</p>

Két világhírű, a romantika korában alkotó, német zeneszerző, Johannes Brahms és Robert Schumann egy-egy zenei művét tűzte a csütörtöki szimfonikus koncert műsorára a nagyváradi Állami Filharmónia. Johannes Brahms a-moll-ban írt kettősversenyét (Op. 102) a zenekar Gernot Winischhofer hegedűművész és Anton Niculescu csellista közreműködésével adja elő. A gyakran játszott versenyművet két évvel ezelőtt hallhatta utoljára a  közönség. A koncert második felében a romantika másik kiemelkedő zeneszerzője, Robert Schumann II. Szimfóniája (C-dúr, Op. 61) csendül fel  az orosz Igor Verbitsky karmester vezényletével. A zeneszerző születésének kétszázadik évfordulója alkalmából mind a négy szimfónia szerepel a filharmónia évadjának programjában, így december 9-én bemutatásra kerül Romeo Rîmbu karmester közreműködésével a IV. Szimfónia is. Szerdán a sajtó képviselői a próba előtt találkozhattak a három vendégművésszel. Megtudhattuk, hogy a szentpétervári születésű Igor Verbitsky – bár hírből már ismeri a váradi filharmóniát – első alkalommal jár nemcsak városunkban, hanem Romániában is. A karmester elmondta: érdekes élményt jelent számára ez az együttműködés és reméli, hogy lesz folytatása is. Jelenleg egyébként a voroneji és szentpétervári szimfonikusokkal működik közre, számos kortárs zenei projektben vállal szerepet és szakmai kapcsolatot ápol a legnagyobb európai zeneszerzőkkel.

Ígéretes koncert

Gernot Winischhofer hegedűművész Bécsben született és egész szakmai tevékenysége a "zene fővárosához" fűzi. Európa számos városában játszott már. A Bécsi Zenekonzervatórium tanára, ugyanakkor több nemzetközi szintű szakmai bizottság tagja is. Harmadik alkalommal játszik Romániában. Anton Niculescu csellista Bukarestben született, és a Nagyváradi Állami Filharmónia régi barátjának tudhatja magát. Többször is turnézott már az intézmény zenészeivel, akikhez baráti kapcsolat fűzi. Neve nem csak az országban, hanem nemzetközi sikereinek köszönhetően külföldön is ismerősen cseng. A koncertre 19 órától kerül sor a Filharmónia Enescu-Bartók termében.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!