ERDON Helyi hírek

2012.10.16. 15:52

Vendégművészek a csütörtöki koncerten

Vivaldi és Mozart művek hangzanak el a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki koncertjén. A keddi sajtótájékoztatón első sorban Line Ildikó és Leonard Boga vendégművészeké volt a szó.

Vivaldi és Mozart művek hangzanak el a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki koncertjén. A keddi sajtótájékoztatón első sorban Line Ildikó és Leonard Boga vendégművészeké volt a szó.

 

A brassói születésű Line Ildikó hegedűművész a Kolozsvári Zeneakadémián folytatta tanulmányait, ahol Ruha István és Ágoston András is tanárai voltak; ezt követően három éven keresztül a Nagyváradi Filharmónia zenekari művésze volt, utána a Kolozsvári Filharmónián vállalt munkát, majd a kilencvenes években Magyarországra települt. Először a Budapesti Operaház zenekarában játszott, majd 1992-től a Magyar Rádió Zenekarának koncertmestere lett. Amint azt a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a nagyváradi évek meghatározóak voltak számára, ekkor kezdett el Mozart-szonátákat játszani, s ekkor szembesült azzal, hogy ez nem is olyan könnyű feladat. Ez viszont tovább mélyítette az elhatározást, hogy megtanulja a Mozart-szonátákat. A csütörtöki koncert programjáról elmondta: nagyon jó kombináció, Mozart 39, Esz-dúr szimfóniája az egyik legszebb Mozart-mű, melyet nagyon szívesen ad elő.

Valóságos ékszer

Amint a Nagyváradi Filharmónia honlapján olvasható, az 1788-ban keletkezett négytételes, fényes, energikus alkotás érdekessége az, hogy életigenlő derűje szinte semmit nem árul el a szerzőjét ez idő tájt sújtó magánéleti gondokról.

A koncert karmestere a suceavai születésű Leonard Boga, aki a bukaresti Román Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen végzett és jelenleg az intézmény tanára. Ő első alkalommal jár Nagyváradon, tudtuk meg. A Mozart szimfóniáról elmondta: a zeneszerző „felnőtt” alkotása, mely más Mozart-szimfóniákhoz képest kevésbé ismert, viszont „valóságos ékszer”. Stilisztikailag nehéz,

mint általában az összes Mozart-mű, többek között azért is, mert a tiszta dallamvezetés nem ad lehetőséget a „rejtőzködésre”, minden kicsi eltérés azonnal nyilvánvalóvá válik. „Csajkovszkij zenéjében el tudsz rejtőzni, de ez Mozartnál nem lehetséges, mint ahogy Vivaldinál sem” - mondta a karmester. A koncert egyébként Vivaldinak A négy évszak című művével kezdődik, s a Mozart szimfóniával folytatódik.

Tódor Albert, a Nagyváradi Filharmónia igazgatója elmondta: egyre vékonyabb az a réteg, mely rendszeresen ellátogat a filharmónia előadásaira, s pont azok közül a fiatalok közül, akik zenét tanulnak az egyetemen, sokan egyszer sem lépték még át a filharmónia küszöbét. Leonard Boga, aki 2011-ben a brémai Deutsche Kammerphilharmonie együtteséhez nyert ösztöndíjat, elmondta: Németországban is hasonló gondokkal küszködnek, s ott az vált be, hogy a fiatalokat szervezetten hozzák el a zenekar próbáira. Line Ildikó a korai zenei nevelés fontosságát hangsúlyozta ki. Mint mondta, már a hároméves gyerekekkel is lehet dolgozni ezen a téren.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!