ERDON Helyi hírek

2015.03.29. 18:52

Véget ért a váradi Tavaszi Fesztivál

Immár ötödik alkalommal rendezte meg az idén a Tavaszi Fesztivált a Nagyváradi Állami Filharmónia. A hangversenysorozat egy csodálatos koncerttel ért véget csütörtökön este.

Immár ötödik alkalommal rendezte meg az idén a Tavaszi Fesztivált a Nagyváradi Állami Filharmónia. A hangversenysorozat egy csodálatos koncerttel ért véget csütörtökön este.

A kéthetes zenei eseményen négy szimfonikus és egy kamarakoncert hangzott el. A fesztivált nagy érdeklődés övezte. Csütörtökön, a záró hangverseny elkezdése előtt Tódor Albert, a filharmónia főigazgatója megköszönte Ciprian Marinescu hegedűművésznek, hogy támogatásával immár az ötödik fesztivált rendezhették meg, hiszen az ő meghívására érkeztek a japán vendégművészek, akik végül is „főszereplői” voltak a rendezvénynek. Az igazgató a közönségnek is megköszönte, hogy szép számban vettek részt ezen a zenei eseményen, hogy kitartottak a szervezők mellett.

A filharmónia Enescu–Bartók terme csütörtök este is zsúfolásig megtelt. A közönséget vonzotta a meghirdetett program: Felix Mendelssohn-Bartholdy hegedűversenye, Szergej Rahmanyinov zongoraversenye és Pjotr Iljics Csajkovszkij egyik szimfóniája. A zenebarátok körében jól ismert Tiberiu Soare karmester is amolyan garancia volt a sikerre. A Japánból érkezett két szólista: Hoszokava Haruna hegedű- és Jamagucsi Ajana zongoraművész bemutatkozása is nagyszerűre sikerült.

e-moll hegedűverseny

Az est folyamán elsőként Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) 1844-ben komponált e-moll hegedűversenye (op. 64) hangzott el, melyet 1845. március 13-án mutattak be Lipcsében. A zeneszerző ebben a műben is igazolta azt a törekvését, hogy a témákban és a tételek közötti átkötésekben találja meg az egységet. A három tétel összefüggő egészet alkot, ami elég gyakori Mendelssohn műveiben (Világhíres zeneszerzők – Felix Mendelssohn). A szólista a 16. életévét még be nem töltött japán Hoszokava Haruna volt, aki már hároméves korában kezébe vette a hegedűt. Mostani nagyváradi koncertjén a zeneirodalom egyik legszebb hegedűversenyét szólaltatta meg, nagy tudással. A hallgatóság elismerését a fiatal szólista egy ráadással köszönte meg.

A továbbiakban Szergej Rahmanyinov (1873–1943) Rapszódia egy Paganini-témára (op. 43) című műve csendült fel. A rapszódiát 1934-ben írta Rahmanyinov, és ugyanabban az évben mutatta be Philadelphiában. Csütörtök este az ugyancsak Japánból érkezett, nagyszerű adottságokkal rendelkező zongoraművész, Jamagucsi Ajana tolmácsolásában hallgathattuk meg. Ő is megkapta az elismerést a közönség részéről, ezért ráadásként, a zenekar kíséretében, a rapszódiából játszott el részletet.

Az 5. szimfónia

Szünet után Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) V., e-moll szimfóniája (op. 64) csendült fel az Enescu–Bartók hangversenyteremben, a váradi szimfonikusok tolmácsolásában, a nagy tudású Tiberiu Soare dirigálásával. Csajkovszkij ötödik szimfóniája az után íródott, hogy 1888-ban a zeneszerző hazatért egy számára kimerítő, de sikeres európai hangversenykörútról. A művet az ő vezényletével mutatták be Szentpétervárott. Csütörtök este a zenekar minden tagja hozzájárult a feledhetetlen sikerhez, s a hallgatóság nagy elismerésben részesítette teljesítményüket.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!