ERDON Helyi hírek

2014.10.25. 14:45

Váradon hajrázott az RMDSZ

Pénteken este tartották a filharmónia termében az RMDSZ partiumi kampányhajráját. Kelemen Hunor államfőjelölt egy maroknyi földet kapott ajándékba, hogy ültessen bele tulipánokat.

Pénteken este tartották a filharmónia termében az RMDSZ partiumi kampányhajráját. Kelemen Hunor államfőjelölt egy maroknyi földet kapott ajándékba, hogy ültessen bele tulipánokat.

Tündérország, fénykibocsátó emberek, erős hangerő, autonómia, kölcsönös bizalom- ezek voltak azok a szavak, melyek talán a leggyakrabban elhangzottak pénteken az állami filharmónia hangversenytermében, az RMDSZ partiumi kampányhajrá rendezvényén az est főszereplőinek szájából. A nyugaton divatos korszerű minta alapján, fiatalos lendületű, show-szerű elemeket sem nélkülöző összejövetelen filmes bejátszások, illetve zenés fellépések (Thurzó Zoltán zongoraművész, Páll Tímea énekesnő, Szőcs Lőrincz prímás, Varkucs Róbert előadóművész és fúvósok működtek közre) szegélyezték a beszédeket, a színpadon pedig a Hajrá Hunor! feliratú pulpitusnál álló szónokok mögött RMDSZ-es tisztségviselők, intézményi vezetők foglaltak helyet.

Házigazdai minőségében Biró Rozália szenátor, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, aki miután több, a születésnapját ünneplő személyt köszöntött, formabontó módon nem arról beszélt, hogy mit, hogyan és miért kell tenni a sikeres választási szereplés érdekében, hanem inkább egy áthallásos mesét mondott Tündérország fénykibocsátó lakosairól, akik egymásra odafigyelve, illetve összefogva arra törekednek, hogy élhetőbb és jobb jövőt biztosítsanak maguknak.

Az elmúlt 25 esztendőre való visszatekintéssel kezdte felszólalását Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kijelentve: büszke arra, hogy az általa képviselt kisebbségi tömörülés az egyedüli a Kárpát-medencében, mely ugyanazzal a névvel, jellel, és önmaga jogán mindig bejutott a parlamentbe. A honatya ezután azt nyomatékosította, miért fontos, hogy a magyar közösségnek erős hangereje legyen, illetve miért lényeges beszélni az autonómiáról.

Politikai megállapodások

Ezt követően kortesbeszédek hangzottak el a meghívottak részéről arról, hogy szerintük miért fontos és kell az RMDSZ államelnökjelöltjére, vagyis Kelemen Hunorra szavazni. Szót kapott Böjte Csaba ferences rendi szerzetes (videóüzenetben), Kovács Péter kampányfőnök, az RMDSZ főtitkára, Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének vezetője és Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke. A legnagyobb tapsot kétségkívül Dánielisz Endre nyugalmazott tanár, helytörténész, Nagyszalonta díszpolgára kapta, aki az Arany-portáról hozott darab földet ajándékozott az államfőjelöltnek, azt kérve tőle: ültessen bele minél több tulipánt.

Beszédében Kelemen Hunor elsősorban a párbeszéd és a kölcsönös bizalom meglétének fontosságát, valamint a sztereotípiák és előítéletek megszüntetésének szükségességét hangsúlyozta ki. Úgy fogalmazott: azok a nemzetek és országok sikeresek és erősek, amelyeknek állampolgárai tisztelik egymást, őszintén, nyitottan és tabuk nélkül meg tudják vitatni közös dolgaikat. Hozzátette: ugyanilyen lényeges a regionális identitás megőrzésére, valamint az is, hogy mi saját magunk dönthessünk a saját sorsunkról. Meglátásában ugyanakkor a többség és a kisebbség közti viszony tartós rendezése érdekében új alkotmányra van szükség, és mivel csak együtt lehetünk sikeresek, hosszú távú politikai megállapodásokat kell kötni az oktatási, az egészségügyi, az infrastrukturális, a mezőgazdasági és a többség-kisebbség közti kapcsolatot érintő területeken.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!