ERDON Helyi hírek

2018.08.31. 12:29

Váradi főtér: csak gyalogosoknak…

Elköltöztetik az összes nagyobb rendezvényt a váradi Szent László térről – ez a vonatkozó döntés lényege. Amely döntés egyébként a felújított tér repedező burkolatával függ össze.

Elköltöztetik az összes nagyobb rendezvényt a váradi Szent László térről – ez a vonatkozó döntés lényege. Amely döntés egyébként a felújított tér repedező burkolatával függ össze. Csak a gyalogosoknak lesz fenntartva ősztől a nagyváradi Szent László tér. A városvezetés azt fontolgatja, hogy az összes rendezvényt, amit oda terveztek, más helyszíneken fogják megtartani. Ez természetesen már a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozatot is érinti. Mint ismeretes, a városvezetés 4 millió eurót költött 2 éve a főtér felújítására, de a burkolat lapjai már régóta repedeznek is. A kivitelező 10 éves jótállást vállalt a burkolólapokra, így elfogadta, hogy saját költségén kicserélje azokat – viszont jelezte, hogy álláspontja szerint a rendezvények okán a térre hajtó nehézgépjárművek, az ott felállított színpadok, árushelyek okozták a repedéseket. A városháza szerint azonban nem minden megrongálódást okozhatott ez – minden esetre tenni akarnak egy próbát, mégpedig úgy, hogy ha az összes nagyobb terhelést kizárják a térről, akkor is repednek-e a lapok.

Meglépik végül

Már hetekkel ezelőtt írtunk róla, hogy a város vezetése fontolgat egy ilyen ötletet, és a jelek szerint ez most meg is valósul. Sőt, már előzőleg, a nyár folyamán is voltak olyan rendezvények, amelyeket eleve csak más helyszínekre áttéve engedélyeztek, volt köztük román és magyar rendezvény (jellemzően vásár) is – ezek voltak a mostani, teljesebb „zárlat” próbái. Ősztől a koncertek, vásárok, előadások máshol lesznek – már ami egyáltalán lesz. Mert például a Sport Arena Streetball Tour elnevezésű kosárlabda-eseményt teljesen lefújták, ami pedig nem is ősszel esedékes: ennek pár napja kellett volna lezajlania, épp a főtéren, de végül sehol sem tartották meg. Az őszi rendezvények zöme pedig tehát máshol lesz. Ez az intézkedés elvileg egy évre vonatkozik, jövőre pedig levonják a burkolólapokkal kapcsolatos következtetéseket. Ám közben a megrepedteket mindenképp ki is kell cserélni. Van ugyanakkor még valami: már hónapok óta meg-megismételték, hogy cserélni fogják a járólapokat, és hozzá is kezdtek pár hete – azonban a főtéren rengeteg összevissza repedezett lap most is a helyén van, munkálatok pedig most épp nem zajlanak ott, igaz, most azért nem, mert a munkások szabadságon vannak. Érdeklődtünk Zatykó Gyulánál, a polgármester tanácsadójánál is, aki elmondta: tudomása szerint a vonatkozó döntés is megvan már, tehát a rendezvényeket valóban szüneteltetik a főtéren ősztől, és ez legalább egy évre szól, de ha a helyzet úgy kívánja, hosszabbítás sem kizárt.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!