ERDON Helyi hírek

2013.12.30. 17:09

Váradi Filharmónia: Sikeres időszakot zártak

A Nagyváradi Állami Filharmónia 2013-2014-es évadjának felénél tartva kérdeztük Tódor Albert vezérigazgatót, hogy értékelje az évad eddigi eltelt időszakát, aki szívélyesen válaszolt kérdéseinkre.

A Nagyváradi Állami Filharmónia 2013-2014-es évadjának felénél tartva kérdeztük Tódor Albert vezérigazgatót, hogy értékelje az évad eddigi eltelt időszakát, aki szívélyesen válaszolt kérdéseinkre.

-Úgy érzem sikeres időszakot zártunk. Örömmel mondhatom, hogy a 2013-2014-es filharmóniai évad első felében összesen 24 koncertet tartottunk, amiből 17 volt a szokásos heti hangverseny – köztük két kórusmű. Ezekből 14-et a mi szimfonikus zenekarunk, három esetben meghívott zenekar koncertezett. Opera előadást is rendeztünk Giuseppe Verdi Tosca című operája csendült fel a hangverseny teremben, de volt egy rockkoncertünk is. Ez utóbbi az általunk szervezett Őszi Fesztivál keretén belül zajlott. Volt még négy kamara koncertünk és kilencszer tartottunk lecke koncertett. Úgy értékelem, hogy ezek a zenei eseményeket, melyek a nagyváradi filharmóniában zajlottak – lehet, hogy egyesek elfogultnak tartanak – szép teljesítmény volt részünkről. Ha összeadjuk ezeket a számadatokat és az eltelt időszakban, akkor „kijön”, hogy hetente két koncert is zajlott intézményünkben. Figyelemre méltó az is, hogy az általunk szervezett Őszi Fesztivál nyitó koncertje a George Enescu Fesztivál keretében zajlott. Volt még egy emlékkoncertünk melyet a filharmónia egykori karmesterének Acél Ervin tiszteletére rendeztünk. Ugyancsak kiemelkedő esemény volt Sabin Pauta karmester évfordulós koncertje, melynek mi adtunk otthont.

-Sikerült az idén is neves hazai- és külföldi zeneművészeket Nagyváradra csalogatni?

-Neves szólistákat, zeneművészeket volt alkalmunk meghallgatni az elmúlt fél évadban. Mondhatni a romániai hegedű- és zongoraművészek, karmesterek elitje lépett fel nálunk, tiszteltek meg bennünket jelenlétükkel. De elég sok, külföldi meghívott zeneművészek, karmesterek, szólisták is szerepeltek az évad folyamán Nagyváradon. Úgy érzem, hogy városunk komoly zenét kedvelő közönsége elégedetten fogadta az eddig eltelt fél évad hangversenyeit. Mindez abból is érezhető, hogy koncertről-koncertre nőtt a zenei események látogatottsága, ami számunkra az egyik legfontosabb értékmérő. Ami még mindig bosszantó, hogy kevés a diákok és egyetemi hallgatók részt vétele a hangversenyeken, de ugyanaz a helyzet a zenét oktató tanárokkal is. Ha úgy vesszük, hogy több mint 650 személy foglalkozik Nagyváradon, minden nap zenével, akkor nyugodtan mondhatom, hogy nagyon kevés közülük azok száma, akik rendszeresen jelen vannak az Enescu-Bartók teremben.

Szerződéseket kötöttek

-Tettek lépéseket annak érdekében, hogy ez a jelenség megváltozzon?

-Igen. Szerződéseket kötöttünk az egyetemekkel ahol zenei oktatás is zajlik, de ugyanezt tettük a zenét is oktató líceumokkal annak érdekében, hogy a diákok minél nagyobb számban vegyenek részt a filharmónia hangversenyein. Ez kevésbé hozta meg a várva várt sikert. Azt viszont nagy megvalósításnak tartom, mely ugyancsak ebben az évadban valósult meg, hogy leckekoncerteket tartunk Nagyszalontán. Más városokba is várnak bennünket, melynek a következő évadban fogunk eleget tenni.

-Vannak-e külföldi kapcsolataik ?

-Nagyon jó az együttműködésünk a debreceni filharmóniával, szeptemberben a mi zenekarunk és kórusunk volt jelen a cívis városban, az elmúlt napokban a Debreceni Kodály Kórus szerepelt nálunk. Ezt a kapcsolatot tovább szeretnénk fejleszteni esetleg más magyarországi filharmóniákkal is. Záróként engedtessék meg, hogy a magam és a kollegáim nevében, sikerekben gazdag új évet kivánjunk minden nagyváradi és Bihar megyei lakosnak, akiket jövőre szeretettel várunk hangversenyeinkre. Szeretném felhivni minden érdeklődő figyelmét, hogy az újévi koncertünk, mely a filharmónia székhelyén lesz megtartva, január 9. és 10-én kerül sor –, zártuk beszélgetésünket Tódor Alberttel.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!