ERDON Helyi hírek

2012.05.07. 09:06

Várad újra városa szívemnek

Várad múltját és történelmét felidéző előadás bemutatójára került sor május 4-én a Kiss Stúdió Színházban a Varadinum rendezvénysorozat keretében.

Várad múltját és történelmét felidéző előadás bemutatójára került sor május 4-én a Kiss Stúdió Színházban a Varadinum rendezvénysorozat keretében.

 

Húsz évvel ezelőtt, az első Festum Varadinum ünnepségsorozat alkalmával Kiss Törék Ildikó színművésznő szerkesztésében egy nagyszabású díszelőadást tartottak a színházban. Az említett műsort kisebb változtatásokkal állították újra színpadra péntek délután. A Stúdió terme megtelt érdeklődőkkel. Az előadás elkalauzolta a nézőket a város több mint kilencszáz esztendős történelmének fontosabb állomásaihoz írók, költők művei alapján, valamint különböző dokumentumok segítségével. A jelenlevők érdekes információkat hallhattak Várad megalapításáról, Szent László király életéről és szentté avatásáról, Várad ostromáról, elvesztéséről és visszafoglalásáról, továbbá az 1700-as, 1800-as és 1900-as évek eseményeiről, a város fejlődéséről, a városháza, a székesegyház, a püspöki palota és a színház építésről stb. Kiss Törék Ildikó többek között Arany János, Janus Pannonius, Szalárdi János, Evlia Cselebi, Dutka Ákos, Ruffy Péter, Tóth István, Juhász Gyula és Ignácz Rózsa műveiből, valamint több történelmi dokumentum közül állította össze az előadást, amely így egy jól megszerkesztett és sok eseményt felidéző műsorrá nőtte ki magát. Az eseményen közreműködött F. Bathó Ida, Fazakas Márton Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!