ERDON Helyi hírek

2018.01.15. 09:12

Válogatott muzsika, nagyszerű újévi koncert

Három napon át telt ház előtt játszották az idei újévi hangversenyt a Nagyváradi Állami Filharmóniában. A csütörtöki, pénteki és szombati koncertekre napokkal az előadások előtt elfogytak a belépőjegyek. A hálás közönség felállva tapsolta meg a művészeket.

Három napon át telt ház előtt játszották az idei újévi hangversenyt a Nagyváradi Állami Filharmóniában. A csütörtöki, pénteki és szombati koncertekre napokkal az előadások előtt elfogytak a belépőjegyek. A hálás közönség felállva tapsolta meg a művészeket.

A hangverseny karmestere a váradiak által jól ismert japán Shinya Ozaki volt, aki jelenleg a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának állandó karmestere és a Camerata Transilvanica vezetője. Előadóművészek Diana Ţugui szoprán és Nagy Éva, a nagyváradi szimfonikus zenekar fuvolaművésze, ideiglenesen kinevezett szólamvezetője voltak. A legnagyobb elismerés illeti a váradi filharmóniát azért, hogy minden évadban helyet ad a közönségvonzó újévi hangversenyeknek. Olyan koncertlátogatóként, aki hetente jelen van a zenei eseményeken, megállapíthatom, hogy a filharmónia városunk egyik sikeres kulturális intézménye. Ezt jelzi az is, hogy a hangversenyek szinte minden alkalommal telt ház előtt folynak.

E sorok írója az újévi hangverseny csütörtöki előadásán vett részt. A koncert ifj. Johann Strauss A cigánybáró című operettjének nyitányával vette kezdetét, a kitűnő váradi szimfonikus zenekar tolmácsolásában, majd a testvér Josef Strauss Asszonyszív polka-mazurkája csendült fel. Sokan vártuk Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének egyik legismertebb, a programban is meghirdetett dalbetétét, Vilja dalát, s a meghívott szoprán, Diana Ţugui nagyszerű előadásában meg is hallgathattuk. Ezután csupa ifj. Johann Strauss-mű hangzott el az Enescu–Bartók teremben, a zenekar előadásában: a Pezsgőpolka, majd az Egyiptomi induló, s intermezzóként a zenekar néhány tagjának énekhangja is felcsendült. Majd A denevér című operettből az egyik legismertebb dalbetétet, a Csárdást énekelte Diana Ţugui szoprán. A program első része a Császárkeringővel zárult, a szimfonikus zenekar nagyszerű tolmácsolásában.

Operaáriák

A szünet után elsőként Vincenzo Bellini olasz zeneszerző Norma című operájának nyitánya hangzott el. Ezt követte az est egyik nagyon várt része: Nagy Éva, a nagyváradi filharmónia fuvolaművésze Eugene Damaré The Wren Polka című művét adta elő pikolón, rendkívül nagy tudással, kiváltva a közönség elismerését. Majd Giacomo Puccini olasz zeneszerző Bohéméletéből Musetta keringőjét énekelte Diana Ţugui. Ezután Pietro Mascagni Parasztbecsület című operájából az Intermezzót játszotta a zenekar. A továbbiakban Georges Bizet 2. L’Arlésienne szvitjéből hallgathattuk meg a Menüettet, Foica László fuvolaművész nagyszerű szólójával. Majd újra Diana Ţuguinak tapsolhattunk, aki Giacomo Puccini Gianni Schicchijéből énekelte a híres O mio babbino caro kezdetű áriát. Ezt követően Charles Camille Saint-Saens Sámson és Delila című operájából a Bacchanália csendült fel. Majd újra Diana Ţugui volt a főszereplő, Charles Gounod Faustjából Margit ékszeráriáját énekelte. Az est ifj. Johann Strauss egyik legszebb szerzeményével, a Kék Duna keringővel zárult. A közönség ütemes tapssal köszöntötte a szimfonikus zenekart és a dinamikusan vezénylő karmestert, s a vastapsnak meglett a hatása: két ráadást is előadott a zenekar. Utolsóként az újévi hangversenyen általában elhangzó nagyszerű alkotást, id. Johann Strauss Radetzky-indulóját hallhatta a hálás publikum. A közönség felállva tapsolta meg az előadóművészeket, a szimfonikus zenekart, a karmestert.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!