ERDON Helyi hírek

2017.02.08. 17:22

Valentin-nap a nagyváradi Filharmóniánál

Nehéz, de szép művek szerepelnek a Nagyváradi Filharmónia soros koncertjének műsorán. Ennek részleteiről is tájékoztattak szerdán, valamint egy rendhagyónak szánt másik rendezvényről is beszámoltak.

Nehéz, de szép művek szerepelnek a Nagyváradi Filharmónia soros koncertjének műsorán. Ennek részleteiről is tájékoztattak szerdán, valamint egy rendhagyónak szánt másik rendezvényről is beszámoltak.

Gyakori vendég Váradon az a művész, aki ismét eljött, és a Nagyváradi Filharmónia soros koncertjének közreműködője, zongorán. Csütörtökön 19 órától az Enescu-Bartók hangversenyteremben P. I. Csajkovszkij 1., b-moll zongoraversenye, op. 23 szerepel a repertoárban, valamint Bartók Concerto zenekarra című műve. Vezényel Jankó Zsolt, a közreműködő pedig tehát Demény Balázs.

A művekről

Jankó Zsolt a Bartók-mű kapcsán elmondta: ez az alkotó utolsó befejezett szerzeménye. Nehéz, erős részek, valamint álomszerű elemek is váltakoznak benne. A darabot Serge Koussevitzky, a Bostoni Szimfonikus Zenekar vezető karmestere rendelte meg, a jó barát, Szigeti József hegedűművész közbenjárására. A zenekari Concerto alig két hónap alatt (1943. augusztus 15.–október 8.) készült el, bemutatójára 1944. december 1-jén került sor a Koussevitzky vezette Bostoni Szimfonikusokkal.

Demény Balázs a másik alkotás kapcsán ugyancsak jelezte, hogy nem könnyen eljátszható műről van szó, de annál szebb, ugyanakkor közérthető is. Úgy véli ugyanakkor a zongorista, hogy „Csajkovszkijt túl nagy romantizmussal szokták előadni, és sok finom részlet van még benne, ami kiaknázható”. Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) 1., b-moll zongoraversenye, op. 23. során a szólóhangszer látványos technikai bravúrján túl Csajkovszkij szimfonikus rangra emeli a versenyművet. Nem pusztán méreteivel, hanem a zenei anyag költői megmunkálásának mesteri mélységeivel és magasságaival. A művet Csajkovszkij 1874 novembere és 1875 februárja között írta Moszkvában. Miután Nyikolaj Rubinstein visszautasította a „játszhatatlannak” ítélt zongoraversenyt, az 1875. október 25-én megtartott bostoni ősbemutatón Hans von Bülow játéka adta meg a kezdő lendületet ennek a nagyszerű műnek, hogy az hamarosan világraszóló sikert arathasson.

A művészekről

A meghívott szólista, Demény Balázs 1989-ben született Kolozsváron. Zongoratanulmányait Buzás Pál növendékeként szülővárosában kezdte, majd 2004-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban Eckhardt Gábor tanítványa. 2009 szeptemberétől, Kemenes András zongoraosztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, 2011 októberétől Erasmus-ösztöndíjjal a berlini Hochschule für Musik Hanns Eisler diákja, prof. Georg Sava és prof. Gabrielle Kupfernagel növendékeként. 2013-tól a berlini Universitaet der Künste zongora-mester szakán Pascal Devoyon növendéke. Jelenleg első éves a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori szakán. A koncert dirigense, filharmóniánk állandó karmestere, a közismert Jankó Zsolt.

Ünnepi koncert

Egy másik esemény is készül. Nagy Kálmán koncertmester arról számolt be, hogy Valentin-napi produkció lesz a filharmóniában, 14-én, 19 órától. A majdnem két órás est során eklektikus programot hallgathat végig a publikum. Filmzenéktől nagy slágerekig sok minden szerepel a repertoárban. Nagy Kálmán pár példát is említett: felcsendül sok más mellett a New York, New York, a Besame Mucho, a Moon River, a La Vie en Rose. A belépő 10 lej, de a bérleteseket is várják.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!