ERDON Helyi hírek

2017.04.06. 12:31

Utódlás a viták oka a filharmóniánál

Beszélt a Megyei Tanács alelnökével a filharmónia igazgatója. Mint ismeretes, az alelnök szokatlan módon bírálta a filharmóniát – majd bekérette annak igazgatóját, aki elmondta neki álláspontját.

Beszélt a Megyei Tanács alelnökével a filharmónia igazgatója. Mint ismeretes, az alelnök szokatlan módon bírálta a filharmóniát – majd bekérette annak igazgatóját, aki elmondta neki álláspontját.

Készülnek már a megye vezetői arra, hogy új igazgatót juttassanak a nagyváradi filharmónia élére. Nemsokára lejár ugyanis a mostani vezető, Tódor Albert megbizatása, és másikat már nem fog vállalni, hanem de facto is nyugdíjba megy. Ez a mostani évad végén lesz. A poszttal kapcsolatos utódlási manőverek része az is, hogy pár napja a filharmóniát is felügyelő Megyei Tanács alelnöke váratlanul bírálni kezdte a most Tódor Albert által vezetett intézményt – erősítették meg forrásaink. Hogy azonban pontosan mi lehet a cél az alelnök kirohanásával, hogyan illeszkedik a stratégiába a szokatlan megnyilvánulása, azt nem tudni. Maga az érintett, vagyis Traian Bodea állítja, hogy saját megfontolásból cselekedett, és senkivel nem egyeztetett előzőleg. Mint ismert, Bodea, a Bihar Megyei Tanács alelnöke szerint hatékonyabbá kellene tenni a megyei önkormányzatnak alárendelt kulturális intézmények tevékenységét, és példaként a filharmóniát említette. Szerinte az ottani alkalmazottak nem dolgoznak meg eléggé a fizetésükért, azt állította, olyan információi is vannak, hogy egyesek közülük be se járnak a munkahelyükre.” Hozzátette: a filharmonikusoknak vidéki kiszállásokat is kellene például vállalniuk, vagy hétköznap délutánonként térzenét játszhatnának a váradi városközpontban, amikor az időjárás megengedi. Bodea a sajtón keresztül üzent, Tódor Albert már a szóban forgó cikkek megjelenésekor, azaz hétfőn beszélni is akart az alelnökkel, de nem tudott bejutni hozzá. Ám másnapra behívta őt Bodea. A megbeszélésen Tódor Albert lényegében rugalmasságukról biztosította Bodeát. Ám hozzátette: az nem úgy megy, hogy csak egyszerűen kimennek a főtérre, és zenélnek, ahhoz megfelelő feltételek is kellenek, hiszen zenészek többsége drága hangszeren játszik, ráadásul ki-és berakodás, próbák, egyéb járulékos aktivitások is szükségesek.

Bodea azt is állította, hogy bizonyos belső körökből kapott információkat arról, hogy egyesek nem dolgoznak rendesen a filharmóniánál. Erre az igazgató a kollégáival is tartott egy tárgyalást, arra kérve őket, hogy ha bárkinek gondjai vannak, azt jelezze, akár négyszemközt is. Ám senki nem jelentkezett, utólag sem. Tódor hozzátette: Traian Bodea egyébként még sosem fordult meg a hangversenyeiken, soha nem látták a filharmóniában sem, nemhogy koncerten. Az egyelőre nem világos, ki lehet az igazgató utódja a poszton. Arra a kérdésünkre, hogy egyáltalán minek foglalkozik az egésszel, ha úgyis pár hónap múlva visszavonul, azt mondta: úgy gondolja, nem hagyhatja válasz nélkül a szerinte megalapozatlan vádakat.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!