ERDON Helyi hírek

2012.03.19. 13:41

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Bihardiószegen

Bihar megye - Március 15-én, nemzeti ünnepünk napján a református templomban tartottak ünnepi megemlékezést, a koszorúzásra a vasárnapi istentisztelet után került sor Bihardiószegen.

Bihar megye - Március 15-én, nemzeti ünnepünk napján a református templomban tartottak ünnepi megemlékezést, a koszorúzásra a vasárnapi istentisztelet után került sor Bihardiószegen.

 

 

A református templomban Gellért Gyula lelkipásztor azt hangsúlyozta, hogy nem csak a szabadságharc idején kellett, hanem minden generációnak ma is meg kell harcolni a szabadságért, úgy, ahogyan annak idején a márciusi ifjak tették. A szabadság életigény, életszükséglet, út Isten felé, a magyarság felé, törvény az emberiség kezében, hogy igazi „magyar” legyen. Amíg egységben vagyunk sokféleségünk ellenére, amíg merészeket gondolunk és harcolunk nemzetünkért, addig a magyarság fennmarad. Nem az ellenség feletti győzelem számít, hanem mindenekelőtt le kell győzni önmagunkat, a bennünk rejlő gőgöt, önteltséget és közönyt – fogalmazott a tiszteletes. A megemlékezés az iskolások verses összeállitásával folytatódott, Forró Emese magyartanárnő irányításával, majd a furulyás ifjak Kossuth nótákat adtak elő.

 

Koszorúzások

 

A koszorúzás a templomkertben, a honvéd vitézek kopjafájánál kezdődött, ahol az Asók István vegyeskórus szolgált. Ezt követően koszorúzás volt báró Simonyi József huszárezredes emléktáblájánál, Kossuth Lajos szobránál és gróf Széchenyi István emléktáblájánál. A huszárok tisztelgése közepette koszorút helyezett el Kiss Sándor Elek, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető alelnöke, továbbá a Polgármesteri Hivatal, a körzeti RMDSZ, a református és a római katolikus egyházközség, a gróf Széchenyi István Huszárszázad, a Lórántffy Zsuzsánna Nőszövetség, a Zichy Gazdakör, az I.-VIII. osztályos iskola képviselői.

Pongor Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!