ERDON Helyi hírek

2014.03.05. 12:44

Ünnepi hangverseny, nyitányokkal

Nőnapi hangverseny színhelye lesz csütörtök este hét órától a Nagyváradi Filharmónia. Szervezők és fellépők szerdán számoltak be az ünnepi előadás részleteiről. Főleg nyitányok hangzanak el.

Nőnapi hangverseny színhelye lesz csütörtök este hét órától a Nagyváradi Filharmónia. Szervezők és fellépők szerdán számoltak be az ünnepi előadás részleteiről. Főleg nyitányok hangzanak el.

Az ünnepi hangverseny ötlete Romeo Rîmbu karmestertől származik, aki elmondta: először arra gondolt, hogy legendás szerelmespárokhoz kapcsolódó műveket választ, ám arra a következtetésre jutott, hogy ezek a történetek tragikusak is, egy optimista hangvétel inkább megfelelne.

Nyitányok

Így esett a választás olyan művek nyitányaira, melyek többségében nők a főszereplők. Egyúttal fontosnak tartott bevenni a programba egy olyan keringőt is, melyet egy román zeneszerző alkotott, Gheorghe Mustea. Mint megjegyezte, ez legalább olyan szép, mint az az Eugen Doga által szerzett keringő, melyet az újévi koncert során adtak elő nagy sikerrel. Mustea keringőjét egyébként országos premierként játsszák el.

Gabriel Croitoru meghívott hegedűművész elmondta: a program nagyon hatásos műveket tartalmaz, melyeket biztos, hogy a közönség élvezni fog. Róla egyébként fontos tudni, hogy 2008 óta egy tizennyolcadik századi Guarnieri hegedűn játszik, mely egykor George Enescu tulajdonában volt. A hangszer a George Enescu Nemzeti Múzeum tulajdonát képezi és versenyvizsga által nyerte el a használati jogot. Mint elmondta, a világban kevesebb mint száz ilyen hangszer van, s bár ő maga is egy olasz hegedűn játszott korábban, a kettő hangzását össze sem lehet hasonlítani.

A mai hangversenyen elhangzik egyebek mellett: Fr. Von Suppe – Pikk dáma nyitánya, P. de Sarasate – Zapateado, Verdi – Bevonulási induló az Aida operából, O. Nicolai – Windsori víg nők, Fr. Kreisler – Libesfreunde és Libesleid, P. de Saraste – Carmen fantázia.

Tódor Albert, a Nagyváradi Filharmónia igazgatója arról is szólt: folytatódnak a leckekoncertek, melyeken immár nagyobb a részvétel, mint korábban. Legnagyobbrészt megvannak a visszaigazolások a tavaszi fesztiválra is, melyen japán vendégművészek lépnek majd fel.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!