ERDON Helyi hírek

2016.01.19. 12:38

Újra csillogott a fiatal zongoraművész

Filharmonikusaink csütörtök esti hangversenyének műsorán három ritkán előadott mű szerepelt, s ezek közül kettő – Addinsell és Rahmanyinov szerzeménye – váradi bemutató volt.

Filharmonikusaink csütörtök esti hangversenyének műsorán három ritkán előadott mű szerepelt, s ezek közül kettő – Addinsell és Rahmanyinov szerzeménye – váradi bemutató volt.

Az est karmestere, Timothy Redmond Angliából érkezett, a szólista pedig a nagyváradi Nicolae Mihăilă zongoraművész volt. A fiatal előadóművésszel nem először volt alkalmunk találkozni, hiszen többször is koncertezett már szülővárosában. Kezdetnek újra meghallgathattuk a 15 éves korában elhunyt zongoraművész-zeneszerző Carl Filtsch (1830–1845) egy tételbe sűrített versenyművét, a h-moll zongoraversenyt. Egyébként ezt a darabot éppen Nicolae Mihăilă mutatta be Nagyváradon, közel tíz évvel ezelőtt. A zseniálisnak induló, szászsebesi születésű zeneszerző és zongoraművész Carl Filtsch 13 éves korában írta e versenyművet. Érződik benne a szerző tanárának, Chopinnek a hatása, de Filtschnek már vannak saját gondolatai is. Akaratlanul felvetődik a kérdés: milyen művek születtek volna, ha a korai halál nem ragadja el ezt az ígéretes tehetséget. A versenymű tolmácsolása újabb sikert hozott a váradi tehetségnek, a hallgatóság vastapssal köszönte meg briliáns játékát.

A továbbiakban Richard Addinsell (1904–1977) angol zeneszerző zongoraversenye, a Varsói koncert hangzott el. A mű deklaráltan Rahmanyinov patetikus stílusában íródott, először filmzeneként, s a második világháborúban sokat szenvedett lengyel nép ellenállásának állít benne emléket a komponista. A Varsói koncertet ugyancsak Nicolae Mihăilă tolmácsolta. Kettős dicséret is illeti őt: egyrészt a minden szempontból kiváló zongorajátékáért, másrészt a választott művek műsorra tűzéséért, azért a törekvéséért, hogy kitörjön a megszokottból. A fiatal zongoraművésznek most is kijárt a vastaps, amit ő azzal köszönt meg, hogy dzsesszmuzsikát játszott, nagyszerűen, igazi virtuózként, ezzel is bizonyítva sokoldalúságát és tehetségét.

Telt ház

Szünet után Szergej Rahmanyinov (1873–1943) orosz zeneszerző II., e-moll szimfóniája, op. 27 csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben, a váradi szimfonikusok tolmácsolásában. Ez a szimfónia a szerző korai alkotóperiódusában született, nagyon szenvedélyes, talán kicsit bőbeszédű, de remekmű. Nagyon sok munkát adott a zenekarnak. A vendég dirigens,Timothy Redmond kiváló karmester, biztos kézzel irányított, így a zenekar minden tőle telhetőt megtett, belülről fakadóan, aktívan muzsikált. Így érezte ezt a hangversenytermet megtöltő közönség is, hiszen a szimfónia elhangzása után hosszan ünnepelte a zenekar tagjait és a karmestert egyaránt.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!