ERDON Helyi hírek

2014.11.25. 13:49

Újabb filmzenei koncert Nagyváradon

Néhány évvel ezelőtt kezdődött az a folyamat a Nagyváradi Állami Filharmóniában, hogy klasszikus szimfonikus hangversenyek mellett a filmzene is helyet kap a szokásos csütörtöki hangversenyeken. Az est karmestere ezúttal Werner Gábor, aki Magyarországról érkezett Nagyváradra.

Néhány évvel ezelőtt kezdődött az a folyamat a Nagyváradi Állami Filharmóniában, hogy klasszikus szimfonikus hangversenyek mellett a filmzene is helyet kap a szokásos csütörtöki hangversenyeken. Az est karmestere ezúttal Werner Gábor, aki Magyarországról érkezett Nagyváradra.

Ebben az évadban erre az eseményre csütörtökön került sor – pénteken megismételve –, és igazi sikert hozott mind a szimfonikus zenekar, mind a Magyarországról érkezett Werner Gábor karmester számára, a közönség nagy megelégedésére. Mint történt az más hasonló ilyen jellegű hangversenyeken, most is telt ház volt az Enescu–Bartók teremben. Amikor a filharmóniához érkeztem, az intézmény pénztára már zárva volt, sem a csütörtöki, sem a pénteki előadásra nem lehetett már jegyet kapni.

Még vonzóbbá tette ezt a zenei eseményt, hogy – most először – kivetítőn részleteket láthattunk azokból a filmekből, melyeknek a muzsikája felcsendült. A filmzene a film képsorait kísérő muzsika, a film megnézése által keltett élmény szerves része, no most ez még jobban előtérbe került, hiszen a zene mellett az esemény egy-egy szegmensét is követhettük. A filmzenék, melyek csütörtök este elhangzottak, öt évtized alatt készült filmek kísérőzenéi voltak.

A magyarországi karmester Werner Gábor, aki elhozta számunkra a mozivilág egy színes csokrát, Budapesten született. Már ötéves korában gordonkán játszott, majd zongorázni tanult, de az ütőhangszerek sem idegenek számára. Középiskolai tanulmányai után a zeneművészeti főiskolát Győrben végezte el. 1997-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen karmesteri diplomát szerzett. 2000-től a Budafoki Dohnányi Zenekarnál tölt be karmesteri tisztséget. 2002-ben Donáth-díjjal tüntették ki.

A szimfonikusok

A szimfonikus zenekar tagjai most is bebizonyították, hogy számukra nem jelent gondot, ha a klasszikus szimfonikus zenétől eltérő, teljesen más jellegű zenét kell előadniuk. Mint csütörtökönként általában, most is nagyszerűek voltak a filharmonikusok.

Elsőként a Még drágább az életed (Die Hard 2) című film zenéje hangzott el, Michael Arnold Kamen amerikai zeneszerző az ihletet Jean Sibelius finn zeneszerző Finlandia című művéből merítette.

Aztán egymást követték a filmzenék, s a közönség mindegyiket nagy tapssal köszönte meg. Az Ausztrália című amerikai film zenéje után az Amadeus című – Mozart műveiből összeállított – zenéje csendült fel, majd a Robin Hoodé – ez is a már említett Michael Arnold Kamen amerikai zeneszerző alkotása. A Batman filmzenéjét a Végső visszaszámlálásé követte, és a Vissza a jövőbe kísérőzenéje zárta a hangverseny első részét.

A szerzemény

A filmzenei hangverseny második részében elsőként A csillagok háborúja (Star Wars) zenéje csendült fel, az ismert amerikai zeneszerző, John Williams szerzeménye. Ezt követte a Mission impossible című közismert sorozat zenéje, Ennio Morricone olasz zeneszerző alkotása, s ugyancsak ő volt a következő filmzene, a Volt egyszer egy Amerika szerzője is, valamint a Cinema Paradiso zenéjét is ő komponálta, de A profié (Le Professionel) is az ő alkotása. A Zorro álarcának zenéje James Horner szerzeménye. Róla ezt írta egy kritikusa: „Zenéjével a film szereplőinek legmélyebb érzéseit kívánja közvetíteni a közönség számára.” A Pókember 3 (Spiderman 3), Christopher Young filmzenéje fantasztikusan hűen követi a film cselekményét. A közismert Indiana Jones film zenéje ugyancsak John Williams szerzeménye. Természetesen a viharos taps azt is kiváltotta, hogy egy ráadást is elhangzott a koncerteremben.

A közönség

Az est folyamán a szimfonikus zenekar tagjai által előadott szólók is emelték a hangverseny színvonalát: Foica László fuvola-, Nagy Kálmán hegedű-, Radó Judit zongoraszólói – de a zenekar más tagjai is remekeltek. Újra bebizonyosodott, hogy az ilyen jellegű zenét is óhajtja a közönség, és szerintem ezt a hagyományt a továbbiakban is folytatni kell.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!