ERDON Helyi hírek

2015.01.08. 11:32

Új évi hangversenyek jönnek

Nagyvárad- Ugyanaz a műsor, viszont három alkalommal is bemutatják: szokás szerint többször is fellép új évi hangversenyével a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara. Szólisták fognak közreműködni.

Nagyvárad- Ugyanaz a műsor, viszont három alkalommal is bemutatják: szokás szerint többször is fellép új évi hangversenyével a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara. Szólisták fognak közreműködni.

Csütörtökön, pénteken és szombaton este 7 órától is fellép új évi hangversenyével a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara. Ezúttal szólisták működnek közre (Paula Iancic- szoprán, Petre Burcă- basszus és Nagy Kálmán- hegedű), így a kórus nem lesz látható, s aki érdeklődik a színvonalasnak ígérkező koncertek iránt, annak igyekeznie kell, ugyanis a szerda délben zajlott sajtótájékoztató időpontjában csupán 20 jegy volt még kapható az utolsó, január 10-i előadásra.

Tódor Albert, az intézmény menedzser-igazgatója hangsúlyozta: sokan azzal vádolják őket, hogy utánozzák a bécsi filharmonikusok új évi koncertjét, holott ennek nincs semmi alapja, hiszen Váradon is évek óta hagyománynak számít az ilyen rendezvény, és az osztrákoktól eltérően ők nem a Strauss-szerzeményekre összpontosítanak, hanem sok más zeneszerzők kompozíciói is felcsendülnek, illetve operaáriák és operett slágerek is szerepelnek a kínálatban.

A japán származású karmester, Shinya Ozaka visszatérő vendége Váradnak, volt olyan év, hogy több alkalommal is vezényelte a zenekart. Az ő ötlete alapján hívták meg most a két szólistát. Paula Iancic Aradon kezdte zenei karrierjét, és számos jól megérdemelt díjat nyert az elmúlt években. Elmondása szerint eddig még nem járt a bihari megyeszékhelyen, de reméli, hogy folytatódik az együttműködés, illetve a fellépéseire örömmel emlékszik majd vissza a közönség. Úgy fogalmazott: nem izgul különösen amiatt, hogy olyan áriákat is kell énekeljen, melyeket eddig még nem, hiszen tulajdonképpen az egész életünk új kihívások sorozata.

Atipikus koncert

Az ifjú hölggyel ellentétben a Kolozsváron végzett Petre Burcă hangjával már többször is megörvendeztette itteni hallgatóságát. Azt mondta: bár legutóbbi fellépéséhez szomorú emlék köti, hiszen akkor halt meg édesapja, megtiszteltetést jelent számára, hogy visszatérhetett.

Nagy Kálmán koncertmester- aki hegedűszólókkal készül- megjegyezte: szerinte atipikus és színes lesz az új évi koncert, hiszen nem csak keringőkkel vagy polkákkal szeretnék elkápráztatni a publikumukat a szünettel együtt körülbelül két órát tartó koncert során. Természetesen ráadással is készülnek, ha lesz rá igény, amúgy pedig F. Hérold, J. Strauss, Lehár Ferenc, W. A. Mozart, G. Bizét, J. Massanet, G. Rossini, G. Puccini, M. de Falla, Kálmán Imre és E. Chabrier népszerű műveire számítson a nagyérdemű.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!