ERDON Helyi hírek

2012.03.07. 13:45

Tudnivalók a koncertről

Nagyvárad - Az eredeti programtól eltérően egy Csajkovskij, valamint egy Brahms művet adnak elő holnap este, a Nagyváradi Filharmónia koncertjén. Ma sajtótájékoztatón mondták el a főbb tudnivalókat.

Nagyvárad - Az eredeti programtól eltérően egy Csajkovskij, valamint egy Brahms művet adnak elő holnap este, a Nagyváradi Filharmónia koncertjén. Ma sajtótájékoztatón mondták el a főbb tudnivalókat.

 

 

Egészségügyi okok miatt változott mind a program, mind a szólista személye – így a holnapi hangversenyen Dvořák műve helyett Csajkovskij D-dúr hegedűversenyét op.35, valamint Brahms III, F-dúr szimfóniáját hallgathatják meg a zenekedvelők, s Tömösváry Szabó Géza helyett Ioana Cristina Goicea közreműködik hegedűn. Amint Tódor Albert, a filharmónia igazgatója elmondta, a fiatal művésznő remekül illeszkedik a váradi intézmény fiatal tehetségeket felvonultató programjába. A húszéves hölgy Cristina Anghelescu hegedűművész lánya, négyéves kora óta tanul hegedűn játszani, s mostanáig 25 országos és nemzetközi versenyen nyert díjat.

 

Nehéz feladat

 

A hangversenyen Jankó Zsolt, a Nagyváradi Állami Filharmónia, valamint a Kolozsvári Magyar Opera karmestere vezényel, aki tavaly óta a budapesti Fesztiválzenekarral is együttműködik. A tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: az előadásra kerülő Brahms szimfónia a zeneszerző egyik legnehezebben előadható műve, s mivel már vezényelte négy-öt évvel ezelőtt, kíváncsi arra, hogy ezúttal jobb teljesítményt tud-e nyújtani. Ez a szimfónia egy ismert mű, főleg a harmadik része, mely a Szereti ön Brahmsot című film miatt vált különösen ismertté. A művet az érti igazán, aki ismeri Brahms életét, s leginkább a boldogság szabadsága érvényesül benne, mondta a karmester. A harmadik rész különösen érdekes, Jankó Zsolt szerint a szerző utasításai itt arra engednek következtetni, hogy egy speciális, introvertált előadásmód szükséges, azaz „lélekből, és nem nagyon hangosan kell játszani”. A komplementáris ritmusok miatt nehéz vezényelni, „kézbentartani”, a karmester és a zenekar egy adott pillanatban kontratempóban kell legyen. „Ez egy kissé olyan, mintha a karmester harcolna a zenekarral. Itt nagyon könnyű hibázni.” - mondta Jankó Zsolt.

 

Emlékhangverseny

 

Amint Tódor Albert bejelentette, néhány hét múlva egy emlékhangversenyt tartanak az elmúlt héten elhúnyt Ardelean Gavril hegedűművész emlékére. Folytatják a diákoknak szóló komolyzenei koncerteket is, hangzott el. Jövő héten Berlioz A Faust elkárhozása című drámai legendájából a Rákóczi-induló hangzik el, továbbá Beethoven és Sosztakovics műveket adnak elő, Romeo Rîmbu vezényletével.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!