ERDON Helyi hírek

2012.01.23. 08:56

Törökország ezer arca

Törökország mesébe illő helyeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők január 21-én az EKE’91 Nagyvárad – Bihar soron következő vetítéssel egybekötött előadásán.

Törökország mesébe illő helyeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők január 21-én az EKE’91 Nagyvárad – Bihar soron következő vetítéssel egybekötött előadásán.

 

Tiponuţ Monika tanárnő átfogó előadásában Törökország számos turisztikai látványosságáról tudhattak meg többet a jelenlevők. A három hetes út alatt új tapasztalatokkal és élményekkel lett gazdagabb a csoport. Elmondta: „Az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek, főleg miután megemlítettük, hogy Madzsarisztánból jöttünk. Azt mondták, hisz akkor testvérek vagyunk Attila révén. Közös múltunkra való tekintettel a 150 éves megszállást úgy tekintik, hogy barátkozni jöttek annak idején Magyarországra. Minden csak nézőpont kérdése.” Másik érdekességként megemlítette, hogy az üzletekben, cukrászdákban bármit lehet kérni, mivel ha éppen nincs is belőle, a segédet elküldik, hogy szerezzen.

 

Érdekes látnivalók

 

A csoport útja során meghódította az Ala-hegység csúcsát, meglátogatta Edirne ősi római várost, az Agzikarahan-karavánszerájt, az Acigöl-krátert, a Karapinár krátermezőt, Konya Beysehir, Epheszosz, Bursa városait, valamint Hieropolisz romjait és a Tuz Gölüt, Kis Ázsia legnagyobb sóstavát, amely háromszor nagyobb a Balatonnál. A tó kiszáradt medréből évente háromszázezer tonna sót termelnek ki. Kappadókia szokatlan formájú kúpos vulkáni tufából álló hegyeit is megnézték, amelyeket a szél alakít különböző formájúra. A különleges sziklába vájt várost Uchisart is meglátogatta a csoport, ahol a legtöbb szobát lépcsők, alagutak kötik össze. A várost három irányból körülvevő Tündérkéményekbe vájt üregeket sírként használták a római időszakban. A Göreme szabadtéri múzeumban a korai kereszténység idejéről származó freskókat is megcsodálhatták, igaz ugyan, hogy a szentek arcát egyes helyeken lekaparták, mivel az iszlámban tilos az arcábrázolás.

 

Csodás tájak

 

A kirándulók a földalatti városokat is megtekintették, amelyekből eddig mintegy huszonötöt sikerült részben vagy egészben feltárni. Ezek egykor menedéket biztosítottak a családoknak az esetleges támadások ellen. Az összefogás néhol odáig szerveződött, hogy az egész település vájt magának egy több száz helyiségből álló lakóhelyet a föld alá. Minden szinten elérhető volt a víz és a friss levegő. A labirintusokat úgy tervezték, hogy ha a főbejáratot fel is fedeznék, a búvóhelyekhez nem juthattak el. Tiponuţ Monika és csapata tovább folytatta útját Isztambul, Törökország legnagyobb városa felé, mely az egyetlen olyan település a világon, mely két kontinensen fekszik. Itt számos látnivalóval találkoztak, megnézték a Kék Mecsetet, Topkapi palotát, az Elsüllyedt Palotát és bejárták az Isztambul belvárosában található Kapali Carsit, vagyis a Fedett Nagybazárt, valamint a Misir Carsisi Fűszer Bazárt.

 

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!