ERDON Helyi hírek

2012.02.08. 15:14

Többet fizetünk a hóéltakarításért mint a finnek

Rendkívül sokba kerülnek Romániában a hóeltakarítási munkálatok, de még így sem végeznek a hóeltakarítók elfogadható munkát, mondja Horia Vuscan, váradi politikus.

Rendkívül sokba kerülnek Romániában a hóeltakarítási munkálatok, de még így sem végeznek a hóeltakarítók elfogadható munkát, mondja Horia Vuscan, váradi politikus.

 

 

Tegnapi sajtótájékoztatóján is a nagyváradi önkormányzatot illette kemény szavakkal Horia Vuscan, az Agrár-demokrata Zöld Mozgalom szervezetének helyi vezetője, aki ezúttal a hóeltakarítási munkálatok miatt kelt ki a városvezetés, és konkrétan Ilie Bolojan polgármester ellen.

Elöljáróban kijelentette, hogy a polgármester Facebook oldalán több tucatnyi kritika jelent meg a silány hóeltakarítási munkálatok miatt, majd a saját tapasztalatait elevenítette fel Vuscan: „Hétfőig nem lehetett az utakon látni egyetlen hóeltakarító RER autót sem (A RER Ecologic Service köztisztasági vállalat hóeltakarító autóiról van szó – szerk. megj.). A polgármester a felelősséget a RER-re hárítja, de egy városvezetőnek nem az a dolga, hogy siránkozzon, hanem az, hogy megoldást találjon a problémákra!” - szögezte le Vuscan. Noha a híradások szerint a RER tizennégy járművel dolgozott a hétvégén Nagyvárad utcáin, de Vuscan számításai szerint mindössze három autó is elegendő lett volna ahhoz, hogy járhatóvá tegyék az utakat, ha folyamatosan, 24 órán keresztül dolgoztak volna. Állítása szerint bár a tizennégy autó munkájának nincs látszatja, a RER mégis meg fogja kapni a pénzt a tessék-lássék elvégzett munka után.

 

Sokba kerül

 

A helyi politikus kifejtette, hogy a hóeltakarítóknak a hóhullás befejezése után tíz órán belül el kell kezdenie a fő útvonalak takarítását és huszonnégy órán belül az ezekkel összeköttetésben lévő mellékutcák takarítását, és öt napon belül az egész várost járhatóvá kell tenni, de Nagyváradon péntektől hétfőig gyakorlatilag semmi sem történt. Vuscan azt is kifogásolja, hogy bár a RER-nek az önkormányzattal kötött szerződés értelmében kötelessége a járdákról is takarítani a havat, ennek ellenére az önkormányzat bünteti azokat a polgárokat, akik nem takarítják el a havat házuk elől. Vuscan megdöbbentő adatokkal is szolgált: Romániában átlagban 5000 euróba kerül egy kilométernyi út megtisztítása a hótól, míg Finnországban 1300 euróba kerül egy négyzetkilométernyi út megtisztítása, vagyis Romániában, négyszer annyiba kerül ez a munkálat, mint a gazdagabb országokban, szögezte le Vuscan.

 

A monopóliumok ellen

 

A politikus azt állította, hogy Nagyváradon a számos monopólium az oka annak, hogy nincsenek minőségi közszolgáltatások. Vuscan kijelentette, hogy amennyiben a helyhatósági választások után olyan tisztségbe jut, hogy módjában áll majd változtatni bizonyos dolgokon, akkor a monopóliumokat fogja visszaszorítani: a RER-t, a Hőerőművet, a Vízműveket, a Helyi Közszállítási Vállalatot, valamint a Selina céget említette ebben a tekintetben. A hóeltakarítási munkálatok vonatkozásában Vuscan kifejtette, hogy a várost fel kellene osztani hat övezetre, és minden övezetre versenytárgyalást kiírni, hogy ezáltal a kis cégek is munkálatokhoz jussanak. „Tudvalevő, hogy a mezőgazdasági vállalkozásoknak vannak traktoraik, teherautóik, amelyekkel a téli szezonban nem dolgoznak, de ha beengednénk őket a hóeltakarítás piacára, akkor járműveiket, felszereléseiket télen is tudnák használni” - javasolta Vuscan.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!