ERDON Helyi hírek

2011.08.08. 13:37

Természetjárás, honismeret

A Gyalui-havasok lábánál fekvő Alsójárán szervezte meg az Erdélyi Kárpát Egyesület XX. Jubileumi Vándortáborát, ezernél több résztvevővel, Szatmár megyéből 45-en csatlakoztak a természetjárókhoz.

A Gyalui-havasok lábánál fekvő Alsójárán szervezte meg az Erdélyi Kárpát Egyesület XX. Jubileumi Vándortáborát, ezernél több résztvevővel, Szatmár megyéből 45-en csatlakoztak a természetjárókhoz.

 

A Szatmárnémeti EKE minden évben rendszeresen részt vesz a különböző EKE osztályok által szervezett Vándortáborokban, amelyeket az elmúlt 20 évben Erdély más-más festői vidékén rendeztek meg. Napjainkra nemcsak az EKE legnagyobb méretű rendezvényévé, hanem mondhatni, a Kárpát-medence legrangosabb turista találkozójává nőtte ki magát, erdélyi, Kárpát-medencei és távolabbi országokból érkező részvevőkkel. Az idén is, akár az elmúlt években 1000 fölötti résztvevője volt az öt napos tábornak, amelyet ezúttal a Kolozsvári Osztály szervezett Alsójárán, a festői szépségű Gyalui-havasok szívében. A tisztáson épült fel a sátortábor, onnan indultak a túrák a környékre. A kirándulók 18 különböző nehézségi fokú túra közül választhattak, szebbnél szebb helyeket járva be nem csak a Gyalui-havasokban, hanem a közeli Aranyos völgyében és a Torockói-hegységben is. Az egyesület Erdély tájai mellett fontosnak tarja a kulturális, történelmi értékek megismerését is, honismereti túrákat vezetnek a környékre, az idén Tordára, a kalotaszegi falvakba és a Fehér megyei szórványvidékre látogathattak el azok, akik ezekre a túrákra jelentkeztek.

Ifjú természetjárók

Szatmár megyéből évről évre egyre többen vesznek részt a táborban, az idén 45-en csatlakoztak minden korosztályból, tudtuk meg Szabó Lászlótól, a szatmárnémeti szervezet elnökétől. –Én 96 óta szinte mindegyik táborban részt vettem, közben kellemes társaságban bebarangoltuk Erdély különböző tájait. A vándortábor lehetőséget adott az ismerkedésre, jó dolog évről-évre találkozni a régi túratársakkal. Örömömre szolgál, hogy egyre több szatmári fiatal csatlakozik hozzánk, akik a táborban túravezetők által irányítva, biztonságos körülmények között kirándulhatnak, megismerve a túrázás alapvető szabályait, Erdély csodálatos tájait. Havas Tamás 10 éve folyamatosan részt vesz a vándortáborban családjával együtt. –Az esemény családias jellegű, lehetőséget nyújt arra, hogy sátorral, civilizált módon kiránduljunk együtt a gyerekeimmel. Éppen ezért közepes nehézségű túrákat szoktunk választani. Nagyon szép és változatos volt az idén a Magyarléta melletti Géczi vár romjaihoz tett kirándulásunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!