ERDON Helyi hírek

2012.03.21. 15:30

Tavaszi Mozart-fesztivál

A Nagyváradi Állami Filharmónia az elmúlt évhez hasonlóan tavaszi minifesztivált szervez japán vendégművészek közreműködésével.

A Nagyváradi Állami Filharmónia az elmúlt évhez hasonlóan tavaszi minifesztivált szervez japán vendégművészek közreműködésével.

 

Ciprian Marinescu Oszakában letelepedett román hegedűműésszel folytatott közös munka során a váradi filharmónia immár másodszor hív meg tehetséges fiatal japán vendégművészeket városunkba. Az idei tavaszi fesztivál két koncertet foglal magába, amelyet március 22-én és 29-én hallgathatnak meg a zenekedvelők. Mindkét alkalommal Wolfgang Amadeus Mozart művei lesznek műsoron, az első koncerten Ciprian Marinescu, a másodikon pedig a grúz származású, szintén Japánban élő George Babuadze vezényel. A mai szimfonikus hangverseny szólistája Yui Shimizu hegedűművésznő, jövőhéten pedig közreműködik Kyoko Tagawa zongoraművésznő és Junko Morioka szoprán. Ciprian Marinescu Bukarestben született, 1997-től Oszakában él, 2004-től máig a bukaresti Concertino Kamarazenekar hangversenymestere, ezzel párhuzamosan jelenleg az Oszakai Harmonious Kamarazenekar koncertmestere és szólistája és állandó meghívottja a Kansai Filharmonikusoknak. A hegedűművész számos egyéni- és kamarakoncertjével állandó résztvevője a japán koncertéletnek, olyan nagyvárosokban, mint Oszaka, Kiotó vagy Tokió.

 

Koncert

 

Yui Shimizu két és fél éves korában kezdte el hegedűtanulmányait, nyolcesztendősen pedig már a híres Midori Goto hegedűművésznő is beválasztotta leckekoncert-sorozatába hangszeres előadóként. Mint elmondta Japánban a zene nagy népszerűségnek örvend, a legtöbb gyerekek játszik valamilyen hangszeren, nem mindenkiből lesz művész, sokan kedvtelésből zenélnek. A fiatal művész először látogatott el Romániába, és izgatottan készül a március 22-i koncertre, amely a szokásos időpontban 19 órától kezdődik a filharmónia koncerttermében. Műsoron: A varázsfuvola – nyitány, K.620; 3., G-dúr hegedűverseny, K.216; 40., g-moll szimfónia, K.550. A tavaszi minifesztivál második koncertjére március 29-én kerül sor. A jövőheti szimfonikus hangverseny műsora: 31., D-dúr „Párizsi” szimfónia, K.297; 20., d-moll zongoraverseny, K.466; „Giunse alfin il momento” – Susanna áriája a Figaro házassága című operából, K.492; „Alleluja” – az Exsultate, jubilate című motettából, K.165; 35., D-dúr „Haffner” szimfónia, K. 385.

 

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!