ERDON Helyi hírek

2014.03.18. 16:02

Tavasz Fesztivál, japán meghívottakkal

Komolyzenei fesztiválnak ad otthont keddtől a nagyváradi Állami Filharmónia. A hétfői sajtótájékoztatón a japán vendégművészek mellett Ciprian Marinescu karmester is részt vett.

Komolyzenei fesztiválnak ad otthont keddtől a nagyváradi Állami Filharmónia. A hétfői sajtótájékoztatón a japán vendégművészek mellett Ciprian Marinescu karmester is részt vett.

Negyedik alkalommal szervezik meg a Tavasz Fesztiválját a filharmóniánál, ezúttal a két csütörtöki koncert mellett két kamarakoncert, valamint egy hegedű és zongora est lesz majd a filharmónián. Amint az már hagyomány, Ciprian Marinescu bukaresti, több kontinensen tevékenykedő karmester vezényel majd, s többek között japán vendégművészek lépnek fel.

Fiatal tehetségek

A legfiatalabb vendégművész a 14 éves Aoshi Yoshida, Ciprian Marinescu tanítványa. A karmester, aki a japán koncertélet állandó résztvevője, elmondta: Aoshi Yoshida későn, tízévesen kezdett el hegedűlni tanulni, hamar behozta lemaradását, s nagyon tehetséges tanítványnak bizonyult. A fiatal művész, akit édesanyja is elkísért, a mai kamarakoncerten lép fel. A 19 órától kezdődő előadáson egy másik fiatal japán hegedűművész, a 24 éves Ayaka Kutsuna is bemutatkozik a váradi közönségnek. Az előadás további fellépői az Intermezzo vonósnégyes tagjai: Florin Avram, Kurucz Tibor, Valer Mînecan, Maria Trendler. A műsorban Dvořák, Vivaldi és Mozart művek hangzanak el.

Ismert művek

Amint Ciprian Marinescu elmondta, mind a keddi, mind a csütörtöki hangverseny anyaga kellemes, könnyű és javarészt ismert művekből áll, melyek azok számára is maradandó élményt nyújthatnak, akik amúgy nem hallgatnak rendszeresen komolyzenét. A keddi előadáson egyébként a résztvevők Tanaka hangszereken játszanak. Ezek japán készítőjükről kapták nevüket, akinek lánya szintén eljött a sajtótájékoztatóra. A karmester szerint széphangzású hangszerek, melyeken könnyű játszani.

A japán vendégművészek egy kivétellel egyébként első alkalommal látogattak Nagyváradra. Nemigen volt még idejük körbenézni, s a kérdésre, hogy hogyan érzik itt magukat, elmondták: szépek a reggelek, kellemes az időjárás. Az is szimpatikus többük számára, hogy itt az emberek egymás szemébe néznek, amikor beszélgetnek, ez ugyanis a japán kultúrában másként van.

A csütörtöki előadás közreműködői: Kanae Yasumoto mezzoszoprán szólista, valamint Ako Tanaka zongoraművész. A műsorban Handel, Saint-Saens, Strauss, Chopin és Schubert művei mellett H. Kawakami japán zeneszerző Japán dalok című kompozíciói hangzanak majd el.

Bérletekkel is

Keddtől egy hétre hegedű-zongora est, egy napra rá kamarakoncert, majd csütörtöktől egy hétre egy újabb nagytermes hangverseny lesz majd a filharmónián. Amint Tódor Albert, a filharmónia igazgatója elmondta, a fesztivál minden koncertjén érvényesek lesznek a bérletek.

A sajtótájékoztató végén a vendégművészek egy-egy ajándékcsomagot kaptak, Ciprian Marinescu többek között egy fakanalat, made in Romania felirattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!