ERDON Helyi hírek

2012.01.06. 13:27

Tanügyi átszervezések

Aggasztó, hogy csaknem ötmillió lejjel kevesebb pénz jut a tanügyre az idén, mondta Biró Rozália alpolgármester a pénteki sajtótájékoztatón.

Aggasztó, hogy csaknem ötmillió lejjel kevesebb pénz jut a tanügyre az idén, mondta Biró Rozália alpolgármester a pénteki sajtótájékoztatón.

 

 

Míg tavaly 15,7 millió lej jutott Nagyváradnak az állami költségvetésből a tanügyi költségek fedezésére, az idén ez az összeg mindössze 11 millió lej, tudatta Biró Rozália alpolgármester a tegnapi sajtótájékoztatón, melyen Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettessel közösen számoltak be a tanüggyel kapcsolatos újdonságokról. Az RMDSZ álláspontja szerint ez részben átszervezést, részben pedig helyi költségvetési kiegészítést tesz szükségessé, miután a költségek racionalizálása megtörtént.

 

Beolvasztás

 

Főleg az óvodák szintjén várhatók komoly átalakulások: a tervek szerint a váradi állami óvodák jelentős részét iskolákhoz csatolják, hogy ezáltal csökkenthessék az adminisztratív személyzet számát. Többek között igazgatói, titkárnői, könyvelői posztok szűnnek meg, de ez az oktatás folyamatát nem érinti majd.

A pontos tervet az elkövetkezendő napokban fogják kidolgozni. Az RMDSZ el szeretné érni, hogy olyan beolvasztások és összevonások történjenek, amelyek biztosítják az anyanyelvi oktatást. Például fontos lenne, hogy olyan óvodák, ahol néhány magyar tagozatos csoport is működik, olyan iskolákhoz kerüljenek, ahol van magyar nyelvű oktatás. Ezáltal a magyar tagozatos első osztályok diákanyaga is biztosítva lenne, s talán csökkenne a „lemorzsolódás”, mely abból adódik, hogy a magyar szülők román első osztályba íratják a gyerekeket. Az RMDSZ egyúttal felvállalja a német kisebbségi oktatás támogatását is, jelenleg naponta zajlanak egyeztetések a német fórum elnökasszonyával, illetve a Friedrich Schiller iskola vezetőségével, mondta Biró Rozália, aki kihangsúlyozta: az esetek túlnyomó többségében a beolvasztások, hozzácsatolások nem konkrét elköltözést jelentenek. Nagyváradon 17 olyan óvoda van, ahol magyar tagozatos csoportok is léteznek, ezek közül háromban német csoport is működik.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!