ERDON Helyi hírek

2017.06.19. 11:39

Tanítani és tanulni a játék által

A Csillagocska Családnap első napján, pénteken négy órától Bányai Sándor tartott élménypedagógiai foglalkozást nagyváradi, mezőtelki, szatmári, zilahi és szilágypaniti óvodák pedagógusainak.

A Csillagocska Családnap első napján, pénteken négy órától Bányai Sándor tartott élménypedagógiai foglalkozást nagyváradi, mezőtelki, szatmári, zilahi és szilágypaniti óvodák pedagógusainak.Péntek délután megfordult a kocka: a gyerekek helyett az óvó nénik játszottak és ügyeskedtek, persze mindezt azért, hogy a későbbiekben tapasztalataikat felhasználhassák és átadhassák tanítványaiknak. A pedagógusok a foglalkozáson olyan ügyességi játékokban vehettek részt, amelyek az egymásra való odafigyelést, a másikkal való együttműködést célozták meg, de amelyek a koordinációs képességeket is igénybe vették. Az udvaron zajló labdajátékok alatt ugyanakkor a szeles időjárási körülményt is le kellett küzdeniük, ami sokszor nehezítő tényezőnek számított.

Mi is az élménypedagógia?

„Az élménypedagógia egy pedagógiai megközelítési mód – nem csodaszer, nem old meg mindent, más pedagógiai módszerek sem oldanak meg egyedül mindent –, de nagyon hasznos lehet a gyerekek fejlesztésében. Az élménypedagógia kimondottan azt fejleszti, hogy a gyerekek képesek legyenek közösségben együttműködni, kommunikálni, tervezni, visszajelzést adni a társaiknak, mindazt, amire az iskolán kívüli világban is nagyon nagy szükség van” – válaszolta kérdésünkre Bányai Sándor, a foglalkozást vezető élménypedagógiai tréner, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely alapítója, aki Budapestről érkezett. Ezek a képességek nagyon fontosak, hiszen a munkaerőpiacon napjainkban olyan embereket keresnek, akik közösségben együttműködnek, saját ötletekkel állnak elő, amit képesek felülbírálni is, mondta el továbbá. A foglalkozáson a cselekvésen és a tervezésen van a hangsúly, a felmerülő problémát nem a próbálkozás által, hanem a tudatos tervezés által oldják meg.

Tábor

A pénteki foglalkozás három órás élménydús játékot jelentett, ám a műhely számos további foglalkozásokat nyújt az érdeklődő pedagógusoknak. Ilyen például az augusztus 6–11. között megrendezendő XVI. Kalandok és Álmok Nagytábor határon túli magyar pedagógusok számára, amelyet a mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskolában rendeznek meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezendő táborra június 30-ig online lehet jelentkezni a következő linken: http://rmpsz.ro/hu/sa1/37/index. További információk a műhely honlapján (www.kalandokesalmok.hu).

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!