ERDON Helyi hírek

2017.04.12. 08:59

Támogatás hazai családi vállalkozóknak

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság által kezdeményezett, külhoni családi vállalkozásokat támogató programról tájékozódhattak a programon résztvevő nagyváradi vállalkozók.

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság által kezdeményezett, külhoni családi vállalkozásokat támogató programról tájékozódhattak a programon résztvevő nagyváradi vállalkozók.

A nagyváradi Coworking-iroda termében megtartott kedd délelőtt kezdődő rendezvény során először Illyés Gergely, a magyarországi államtitkárság programjának erdélyi partnere köszöntötte a résztvevőket, majd Nagy Tímea, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület képviselője szólt néhány szót a találkozó helyszínéül szolgáló irodáról.

Pályázatok

Szilágyi Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára elmondta: 2010 óta került a nemzetpolitika államtitkársági rangra. „Hála Istennek, azóta egyre több lehetőség nyílik a külhoni magyarság számára, számos programot indítottunk, kulturális, oktatási programokat, egyházi beruházások zajlottak, a legutóbbi nagy döntés alapján pedig hétmilliárd forint jut majd magyar óvodák és bölcsődék fejlesztésére” – mondta a helyettes államtitkár. Mint elhangzott, 2014-től a gazdasági támogatásra helyeződött a hangsúly, különféle gazdaságfejlesztő programok indultak, a cél az, hogy erősödjenek a külhoni magyar vállalkozók, nőjön a magyar munkaerőt alkalmazók száma, nőjön a vagyonuk, s ezáltal erősödjön a nemzet. Ezen belül fontos helyet foglal el az erdélyi és partiumi gazdaságfejlesztés, egyúttal itt a legnehezebb az igényeket egyeztetni – mondta Szilágyi Péter. Tavaly a Külhoni Magyar Fiatal Vállalkozók Éve volt, s a magyar állam 600 millió forintot különített el az érintett vállalkozások támogatására. 967 pályázat érkezett be - Felvidékről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Horvátországról, a Muravidékről és Erdélyből, s 117 bizonyult nyertesnek – ezen belül Erdélyből 511 pályázat érkezett és 68 volt a nyertes pályázók száma, akik három és hatmillió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaptak.

Projektkiírás

A támogatott vállalkozások szinte minden területet felöleltek – növénytermesztéstől szolgáltatásokon át a turizmusig. Csokikészítő műhelyt, pékséget is támogattak egyebek mellett, a tőkeinjekció jó volt arra, hogy a fiatal vállalkozók megvásárolhassák a kezdő felszereléseket. „Fontosak ezek a programok, hiszen egyébként nincs, aki mentorálná a határon túli nemzettársainkat, a külhoni magyar vállalkozókat” – mondta a helyettes államtitkár. A tapasztalat az, hogy sokszor a tanácsadás, a személyre szabott képzés vagy épp a bátorítás az, amire épp szükség van, egyes vállalkozók Kárpát-medencei hálózatot alakítanának ki, mások magyarországi partnereket keresnek, részletezte Szilágyi Péter, majd rátért az idei program ismertetésére, melyen belül első sorban a külhoni magyar vállalkozásokat kívánják támogatni – 2017 egyébként, amint azt év elején a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) megállapította, a Külhoni Magyar Családi Vállalkozások Éve.

Akárcsak tavaly, az idén is zajlanak különböző tájékoztató rendezvények, nyári szakmai továbbképzések, s ugyancsak 600 millió forintból támogatják majd a pályázó családi vállalkozásokat. Ezúttal a maximális támogatás nyolcmillió forint vissza nem térítendő kölcsön lesz. A pályázat anyagát a Kárpát-medencei körút során állítják össze, ezt követően kerül kiírásra, de ezzel párhuzamosan a fiatal külhoni vállalkozók támogatása is zajlik majd, erre az idén 230 millió forintot szánnak. A részvételhez mindkettő esetében szükséges a magyar állampolgárság, hangsúlyozta ki a helyettes államtitkár. További részleteket minderről a www.vallalkozokeve.hu weboldalon is meg lehet tudni. „Legyünk aktívak, hiszen kulturális és gazdasági programok révén tudunk erősödni” - hangzott el.

Tapasztalatcsere

Telegdi Andrea, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának kereskedelmi attaséja kihangsúlyozta, hogy ezek a programok elengedhetetlenek a szülőföldön való megmaradáshoz, később a projekt partnere, a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület ügyvezető titkára szólalt fel. Ezt követően magyarországi családi vállalkozók mutatták be vállalkozásaikat, s külön kitértek a generációváltással kapcsolatos nehézségekre, ezzel kapcsolatos tapasztalataikra.

A program kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, melynek során erdélyi és magyarországi vállalatvezetők osztották meg tapasztalataikat, délután pedig Család és vállalkozás címmel műhelymunka zajlott.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!