ERDON Helyi hírek

2013.09.09. 15:54

Szüreti mulatság Hegyközszáldobágyon

A hagyományőrzés jegyében tartották meg szombaton a Hegyköz száldobágyi településén a szüreti mulatságot, amikor kilenc magyar népviseletbe öltözött táncospár indult el hívogatni a szomszédos településekre.

A hagyományőrzés jegyében tartották meg szombaton a Hegyköz száldobágyi településén a szüreti mulatságot, amikor kilenc magyar népviseletbe öltözött táncospár indult el hívogatni a szomszédos településekre.

Napfényesen indult Hegyközszáldobágyon a 2013 szeptember 7-i szüreti bál a szervezők és résztvevők örömére. A hegyközszáldobágyi szüreti báloknak közel száz éves múltja van, nagyon kevés kivétellel szinte minden évben megünnepelték a szőlő betakarítását. Mivel maga a települést a dombos táj jellemzi, hiszen a falu is egy domboldalon helyezkedik el, így a lakosság többsége a szőlő és gyümölcstermesztéssel foglalkozott a múltban, de a jelenben is, hatalmas szőlőhegyek és gyümölcsösök jellemezték, jellemzik a falu környékét, talán innen is a település nevének a „hegyköz” előtagja.

Mint minden alkalommal az idén is a mulatság hálaadó istentisztelettel vette kezdetét a hívogatásra indulást megelőzően, amelyen Kelemen István helyi református lelkipásztor osztotta meg igei gondolatait a résztvevőkkel és adta áldását az egész rendezvényre. „…itt az ősz, hogy hálát adhassunk az Istennek elsősorban annak a termésnek amelyet adott nekünk még ebben az aszályos esztendőben is… hálát adhatunk az Istennek, hogy vannak ilyen fiatal gyerekek akik tovább viszik szüleik, dédszüleik hagyományait.

Öröm tölti el a szívemet hiszen bennük van a mi jövőnk, megtarthatjuk a mi kis falunkban a magyar szót, nemzeti hagyományainkat, mint azt a mai szüreti mulatságot is. … A mai nap az örömök és hálaadásnak napja… ez a drága hit ez a drága reménység maradjon meg szívünkben és vezérelje életünket, …örvendjünk fiataljainknak akik tovább viszik nemzetünk hagyományait…” - értekezett Kelemen István lelkipásztor. Az egész rendezvény ideje alatt jelen volt Szebeni Sándor Hegyközpályi község alpolgármestere aki elmondása szerint nagyon örül annak, hogy ilyen nemzeti hagyományőrző fiatalok és szülők vannak a faluban akikre minden rendezvényen lehet számítani.

Ezt követően a kilenc párból álló tánccsoport bemutatta azt a néptáncot, amelyet Úr Szebeni Anita és Úr Szebeni Emőke tanított be nekik. Sok helybéli lakos gyűlt össze a kultúrház előtti térre, hogy megcsodálhassák a szépen kivitelezett és megtanult néptánccsokrot, amelyet hálájuk jeléül hatalmas tapssal jutalmaztak.

Szebeni Sándor alpolgármester, Kohelka Róbert helyi tanácsos, a helyi RMDSZ vezetősége és tagjai, akik a szüreti mulatság fővédnökei és szponzorai, de nemcsak, hanem aktívan részt vettek a rendezvény megszervezésében, lebonyolításában a résztvevők ellátásában, megelégedéssel fogadták és nézték végig a néptánccsoport műsorát.

A hegyközszáldobágyi közönség előtt bemutatott sikeres műsoruk után a lelkes kis csapat elindult a közeli települések falvaiba hívogatni az esti szüreti bálba, Hegyközpályi és Hegyközújlak érintésével, több feldíszített lovaskocsi kísérte és vitte a táncosokat. Egy külön szekéren utazott a Koktél zenekar, akik az esti mulatságon is zenéltek és gondoskodtak a közönség szórakoztatásáról. A tánccsoport biztonságos felvonulását az alpolgármester és egy szülő elől – hátul egy-egy gépkocsival biztosították.

Már javában lemenőben volt a Nap, amikor visszaértek a hívogatásból, egy jó és finom vacsora elfogyasztása után, amelyet a gyerekek szülei készítettek a kultúrház konyhájában, megkezdődött az igazi szüreti bál, a kultúrotthon egy adott pillanatban már úgy nézett ki, hogy kicsinek bizonyul, örültek is a szervezők. A még jobb ellátás érdekében az előtérben egy büfét alakítottak ki ahol minden megtalálható volt a jó ellátáshoz. A jól sikerült szüreti bálnak reméljük folytatása is lesz jövőre.

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!