ERDON Helyi hírek

2008.10.27. 12:50

Szüreti bál Paptamásiban

<p>Bihar megye – Paptamási községben minden esztendőben rendeznek szüreti bált, az idén sem maradt el. A magyaros népviseletbe öltözött fiatalok egész szombaton hívogattak a vígasságba. <A href="http://video.erdon.ro/video/31853/h--vogat---sz--reti-b--lba-paptam--siban" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Majoros Lórándtól, a helyi elöljáróság kultúrigazgatójától megtudtuk, hogy összesen 15, gyerekek és fiatalok alkotta pár készült 3 hétig az ünnepségre a szüreti tánccal, melyet aztán az elmúlt szombaton majdnem kéttucatszor mutattak be csak az utcákat róva, miközben az esti mulattságra hívogattak. Délelőtt indultak útnak, bejárták a községhez tartozó Nyüvedet (ahol 3 helyen táncoltak), Pelbárthidát (ott 4 helyen álltak meg). Kügypusztára nem mentek, mert a forgalmas országút két oldalán elhelyezkedő faluban balesetveszélyes lett volna mind közlekedni a 4 lovaskocsival és a 3 kísérő lovassal, mind táncolni.

Vasárnap hajnalig

Voltak ellenben a szomszédos Biharfélegyházán (4 megállóval), de a legtöbbször természetesen mégis Paptamási utcáin ropták a táncot, kilencszer, a nagyváradi Unison együttes kíséretével. Este, a kultúrházban mintegy 250-en gyűltek össze a mulattságra, ott már csak a legnyagyobbak alkotta 8 pár ismételte meg újra a szüreti táncot, a vigalom pedig vasárnap hajnalig tartott. A csatolt videóban azt is megnézhetik, hogyan táncoltak a fiatalok a paptamási református templom mögötti téren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!