ERDON Helyi hírek

2015.07.01. 13:16

Szobor a váradi holokauszt áldozatok emlékére

A nagyváradi Tikvah Egyesület szobrot kíván állítani a Rhédey Kertben (Balcescu park) a Nagyváradról Auschwitzba hurcolt zsidó gyerekeknek.

A nagyváradi Tikvah Egyesület szobrot kíván állítani a Rhédey Kertben (Balcescu park) a Nagyváradról Auschwitzba hurcolt zsidó gyerekeknek. A tervezett emlékmű Heyman Évát (1931-1944), azt a váradi kislányt ábrázolja majd, aki szintén a Holocaust áldozata lett. A kis Éva ugyanis 1944 február 13 és május 30 között naplót vezetett, mely felbecsülhetetlen dokumentum értékkel bír, hiszen képet nyújt arról, hogyan élte meg egy váradi gyermek a gettósítást és a deportálás előkészítését Nagyváradon. Kent Flor brit szobárszművész alkotása a park keleti bejárata közelében lesz elhelyezve mintegy három négyzetméteren, és Heyman Éva életnagyságú, ülő alakját ábrázolja majd. Az alkotás helyszínéül szolgáló három négyzetméteres területet a nagyváradi helyi tanács keddi ülésén bocsátototta a Tikvah Egyesület ingyenes használatába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!